Blogi / Noored.alkoinfo.ee – abiks nii noortele kui õpetajale

Noored.alkoinfo.ee – abiks nii noortele kui õpetajale

  • Autor:Karin Streimann, Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist
  • 11. September 2015

On see tõestatud, et noortel on suurem risk sattuda sõltuvusse kui täiskasvanutel? Miks pole alkohol täiskasvanutele keelatud? Mis on kõige hullem asi, mis joomise tagajärjel juhtuda võib? Kuidas üle saada ärevusest? Need on mõned näited küsimustest, millele aitab vastused leida Tervise Arengu Instituudi loodud uus alkoholiteemaline veebileht 11–17-aastastele noortele.

delfi 250x250 KAARELAlkohol mõjutab noore inimese keha ja aju teisiti kui täiskasvanul. Tänapäeval teatakse, et inimese aju areneb 25. eluaastani, kusjuures olulised arengulised protsessid toimuvad vanuses 12–25. Kui noor tarvitab alkoholi, kahjustab see tema aju eesmist osa ning otsmikusagara poolt juhitud protsessid ei arene täielikult välja. See tähendab, et alkoholi joomine teismeeas mõjutab seda, kuivõrd suudab noor inimene endale ise piire seada, võtta vastutust oma otsuste eest, hinnata sobivat reaktsiooni olukorrale, õpitut meelde jätta ja uusi teadmisi omandada. Kõik need oskused on vajalikud, et laps oskaks ka tulevikus kujundada teadlikult oma elu, püstitada eesmärke ja liikuda nende poole.

Lisaks alkoholi kahjulikule mõjule organismile suurendab alkoholitarvitamine tõenäosust ka teisteks riskikäitumisteks. Kui noor tarvitab alkoholi, tarvitab ta suurema tõenäosusega ka tubakatooteid ja/või kanepit ning on olnud kaitsmata seksuaalvahekorras. Alkoholi ja teiste uimastite tarvitamine suurendab omakorda tõenäosust halvenenud õppeedukuseks, koolist puudumiseks ja väljalangemiseks.

Viimased andmed Eesti noorte alkoholitarvitamise kohta pärinevad Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust, mis viidi 2013/14. õppeaastal läbi 11-, 13- ja 15-aastaste õpilaste seas. Uuringu andmetel on suurenenud 11–15-aastaste õpilaste osakaal, kes pole kunagi alkoholi tarvitanud (2006. aastal 28%, 2014. aastal 55%). Samas on alkoholi proovijate osakaal endiselt suur – juba 11-aastaselt on alkoholi proovinud 39% poistest ja 24% tüdrukutest. Sarnaselt varasemate uuringute tulemustele näitavad ka viimased andmed, et Eesti õpilaste seas on levinud purjutamine: peaaegu pool 15-aastastest on olnud purjus. Varasematel aastatel on Eesti noored võrdluses teiste uuringus osalenud riikidega (kokku 41 riiki) olnud esimese viie hulgas end varakult purju joonud õpilaste osakaalu poolest: 2006. aastal esimesed ja 2010. aastal viiendad. Kuigi on näha positiivseid muutusi võrreldes 2010. aasta uuringu tulemustega, on siiski oluline jätkata ennetustööd noorte seas.

Selleks et aidata kaasa noorte alkoholitarvitamise vähendamisele, lõi Tervise arengu instituut noortele suunatud veebilehe noored.alkoinfo.ee. Veebis on noortel võimalik mängida ja teha teste, mis aitavad kaasa sotsiaalsete oskuste arengule ning kummutavad alkoholiga seotud vääruskumusi. Näiteks saab noor läbi mängida olukordi, milles talle pakutakse alkoholi või kus tema eakaaslased tarvitavad alkoholi, ja otsustada, kuidas tema sellisel juhul käituks. Samuti on noorel võimalik mängus kogeda survet soovimatu tegevuse sooritamiseks ja otsustada, millisel viisil keelduda. Noored saavad kaasa mõelda, kas alkoholi tarvitamine tegelikult ka muudab neid lahedamaks, parandab tuju, aitab lõõgastuda või probleeme lahendada.

Lisaks mängudele sisaldab veebileht infot alkoholi mõjust, alkoholi ja teiste uimastite koostoimest, sõltuvuse kujunemisest ning tarvitamisega kaasnevatest riskidest. Noored saavad teadmisi sellest, mis on surve, kuidas survet avaldatakse ja kuidas sellele vastu panna. Veebileht annab nõu, kuidas raskuste ning erinevate emotsioonidega – viha, ärevus ja stress – toime tulla, mida teha, kui ema-isa või sõber joob ning kust vajadusel abi leida.

Veebileht põhineb noorte poolt internetis enim esitatud küsimustele alkoholi kohta, näiteks kas lahja alkohol on kangest alkoholist ohutum või kas alkoholi sisaldavad kommid teevad purju. Samuti on välja toodud noori puudutavad karistused alkoholi tarvitamise või omamise eest.

Veebileht on abiks nii õpetajatele, lastevanematele kui teistele laste ja noortega tegelevatele spetsialistidele, kes soovivad noortega käsitleda alkoholi ning sotsiaalsete oskustega seotud teemasid. Õpilastel võib paluda lehelt otsida infot, teha läbi teste ja mänge või veebilehega tutvuda ning huvitavamaid leide ka kaasõpilastega jagada. Veebileht toetab nii inimeseõpetuse õpetajaid uimastiennetusega seotud teemade käsitlemisel kui teisi aineõpetajaid, kes soovivad suurendada õpilaste alkoholialaseid teadmisi ning arendada õpilaste sotsiaalseid ja enesekohaseid oskuseid.

Veebilehe loomist rahastati Norra finantsmehhanismi 2009–2014 programmi „Rahvatervis" avatud taotlusvoorus rahastatud projekti „AppsTerv – Veebipõhised rakendused vaimse tervise heaks" käigus.

Vaata: noored.alkoinfo.ee