Blogi / Uus kokaraamat poetab Trooja hobuse jänesetoidupõlgajate kindlusesse

Eestlastest sööb vaid üsna väike protsent iga päev vähemalt viis peotäit aedvilju - nii palju, nagu terve püsimiseks tegelikult vaja oleks. Ühelt poolt on meie kliimas aastaringselt värskete köögiviljadega keerulisem, kui mõnel soojemal maal. Teiselt poolt - veidi uus, ebatavaline ja hea maitse ning huvitav tekstuur saavad sageli nendeks võlusõnadeks, mis kutsuvad ka lapsed ja köögiviljapõlguritest mehed aedviljalaua juurde.

koogiviljarikkad roadMargit Härma koostöös Tervise Arengu Instituudiga ilmunud uus kokaraamat „Köögiviljarikkad road ehk kuidas küpsetada Trooja hobust“ pakub valmistamiseks tervislikke ja eripäraseid köögiviljaretsepte, mille abil on võimalik, nagu ütleb raamatu autor, ka kõige paadunumad jänesetoidu põlgajaid köögivilju sööma meelitada. Retseptidele lisas Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi selgitused, milliseid vajalikke aineid sisaldavad retseptides kasutatavad viljad ning kuidas täpselt nad tervisele kasulikud on.

Nii näiteks saab raamatust bataadiga karjasepiruka retsepti juurest lugeda seda, et bataat sisaldab palju vaske, mida on peamiselt vaja hemoglobiini sünteesiks ning sidekoe normaalseks talituseks või et tehes lillkapsapõhjaga pitsat, valmistad roa, mis muuhulgas aitab maksal puhastada organismi kahjulikest ühenditest ning kaitseb rakke oksüdatiivse stressi eest. Toitudele lisaks leiab lugeja raamatust kokku 16 köögivilja tutvustused koos kasuliku terviseteabega.

Raamatu on välja andnud kirjastus Varrak. Margit Härma on varem avaldanud raamatud „Seeneaabits. Metsast pannile ja purki“ (2012) ning koos Ester Kannelmäe ja Laura Kallasveega „Kirg. Toit“ (2008). „Köögiviljarikaste toitude“ fotod on teinud Hele-Mai Alamaa, raamatu on kujundanud ja illustreerinud Lilli-Krõõt Repnau.