Uudised / Levinud kopsuhaigus on surma põhjuste seas 4. kohal

Levinud kopsuhaigus on surma põhjuste seas 4. kohal

  • Autor:Qvalitas Arstikeskus AS
  • 20. November 2013

 

Täna, 20. novembril on ülemaailmne kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) päev. Arenenud riikides põeb kopsuhaigust ligi 10% elanikkonnast ja hetkel on KOK surma põhjuste seas 4. kohal. Põhiliseks riskigrupiks on keskealised mehed ja linnaelanikud ning haiguse levimus suureneb koos eaga. Ka Eestis põevad haigust kümneid tuhanded inimesed, kuid arsti juurde haigust kontrollima jõuavad neist paraku vähesed.

Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloogi dr Elga Mesimaa sõnul on KOK on haigus, mille korral sisse- ja väljahingamine on raskendatud ning haige kopsumaht väheneb järk-järgult. Haiguse peamised sümptomid on pidev köha, hingeldus, rögaeritus, hommikused peavalud ja päevane unisus. Tihti kaasneb haigusega ka kehakaalu langus ning isutus, harvemini valu rindkeres ja veriköha.

"80% haigetest on haiguse põhjuseks suitsetamine, kuid haigust võivad põhjustada ka ebasoodsad töötingimused. Näiteks töötamine jäähallis või kaevanduses, töötamine pidevas tuuletõmbes ja keevitamisel sissehingatavad aurud," selgitas Mesimaa.

Kuigi KOK on suurel määral pöördumatu ja süvenev haigus, on selle kulgu võimalik aeglustada, kuid selle eelduseks on haiguse varajane avastamine. KOK-i saab diagnoosida nii perearst kui kopsuarst inimese küsitlemise, füüsilise läbivaatuse ja kopsufunktsiooni testide põhjal.

 

Lisainfo:
Elga Mesimaa
Qvalitas Arstikeskus AS pulmonoloog-sisearst
tel 605 1500

Teate edastas:
Riin Härma
META suhtekorraldaja
mob 5691 4888