Uudised / Eesti Karskusliit valis aasta tegijaks tervisedendaja Ülle Rüüsoni

Eesti Karskusliit valis 2013. aasta tegijaks tervisedendaja Ülle Rüüsoni, kes töötab vastava valdkonna juhina Rapla maavalitsuses ning on aastaid juhtinud Eesti Tervisedenduse Ühingut.

"Ülle Rüüsoni isikuomadused ja aktiivsus teevad tema selles ametis efektiivseks ja tõeliseks sillaehitajaks," selgitas valikut Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. "Tervisedendajad töötavad tohutult suure probleemide nimekirjaga ja üsna minimaalse eelarvega ning Ülle puhul on selgelt näha, et ta püüab anda selles olukorras alati maksimumi."

Karskusliit peab oluliseks maakondade tasandil toimuvat tervisedenduslikku tööd ning erinevate riskikäitumiste ennetamisele suunatud tegevusi. Mitmed esikohad negatiivsetes edetabelites (alkoholi tarvitamine, narkosurmad, vigastused, HIV-AIDS) on ennetatavad käitumise muutmisega. Kodu, äärmiselt olulise, rolli kõrval on oluline ka kogukondlik ja ühiskondlik suunitlus tervislikele valikutele ning terve eluviisi eelistamisele.

Tervisedendajad võivad selle ülesande täitmisel olla olulises võtmerollis, suunates kohalike omavalitsuste prioriteete ning valikuid ning suurendades elanike teadlikkust tervist kahjustavate eluviiside kahjulikkusest ning tervislike eluviiside eelistest.

Ülle Rüüson on Rapla Maavalitsuse tervisedenduse spetsialistina töötanud 1999. aastast ehk käimas on 15. aasta. Nende aastate jooksul on alkoholi temaatika olnud regulaarselt Ülle Rüüsoni töölaual. Aastatel 2003-2008 oli Raplamaa üks vähestest maakondadest, kus oli kehtestatud öine alkoholi müügikeeld. 2008. aasta juunis kehtestati üleriiklik piirang.
Alates 2006. aastast on Ülle kuulunud Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatusse ning 2008. aastast (väikeste pausidega) on ta seda ühingut ka juhtinud.

"Ülle on olnud aktiivne alkoholiprobleemi ennetaja ning väärib seeläbi tunnustust ja toetust. Samas tahame tänada ja edu soovida kõigile Eesti tervisedendajatele, kes väga erinevates oludes oma tööd teevad. Tõenäoliselt ei ole neil alati kerge oma töö tulemusi näha, kuid see ei tähenda, et neid tulemusi ei oleks. Paljud noored on nende pingutuste tulemusena otsustanud tervislike eluviiside kasuks ja seeläbi on tervisedendajate näol tegemist elupäästjatega," rõhutas Beekmann.

Eesti Karskusliit annab aasta tegijale tänukirja üle kevad/suvel toimuval aastakonverentsil. Karskusliit valib aasta tegijaid alates 2007. aastast.

 

Lähem info:
Lauri Beekmann
Eesti Karskusliidu esimees
5261884
lauri@ave.ee
www.ave.ee