Uudised / Valiti tervisesõber ja aasta terviseedendaja

Valiti tervisesõber ja aasta terviseedendaja

  • Autor:Eesti Tervisedenduse Ühing
  • 07. Aprill 2016

Eesti Tervisedenduse Ühing valis 2016. aasta tervisesõbraks tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ja 2016. aasta tervisedendajaks Rapla maavalitsuse tervisedendaja Ülle Laasneri.

7. aprill on ülemaailmne tervisepäev, millega tunnustatakse Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) loomist ning pakutakse võimalus tõsta igal aastal päevakorda globaalse tähtsusega terviseteemasid.

Tervisedenduse praktikutest ja teaduritest koosnev Eesti Tervisedenduse Ühing tunnustab aasta tervisesõbra tiitliga avaliku elu tegelast, kes on oma tegevusega toetanud ja tähtsustanud rahva tervist.

Aastal 2016 valiti aasta tervisesõbraks tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Eesti Tervisedenduse Ühing hindab hr Ossinovski otsustavust ja julgust hakata ellu viima alkoholi rohelises raamatus esitatud ettepanekuid, mis seisid sahtlis juba 2012. aastast, pärast heakskiitu valitsuses. Tervisedendajate kogemused kinnitavad, et konservatiivse alkoholipoliitika ellukutsumine on pigem poliitilise opositsiooni teema, seda enam pälvib ministri meelekindlus edendajate poolehoidu ja tähelepanu. Jevgeni Ossinovski teab, et Eestis sureb otseselt või kaudselt alkoholi tagajärjel aastas üle 1000 inimese ning et alkoholitarbimise negatiivne mõju Eesti tervishoiusüsteemile on otseselt üle 30 miljoni euro, kaudne mõju majandusele on üle 200 miljoni euro aastas ja mis kõige olulisem, minister Ossinovski on teadvustanud, et Eesti põhiseadus käsib riigil võtta tarvitusele meetmeid rahva tervise kaitseks ja tegutseb vastavalt sellele.

Aasta tervisesõbra tiitliga on varem tunnustatud Evelin Ilvest, Arnold Rüütlit, saadet „Ringvaade“, kontserni G4S, dr Merike Martinsoni ja näitleja Henrik Kalmetit.

Eesti Tervisedenduse Ühing tunnustab maailma tervisepäeval tervisedendajaid kaheksandat korda. Aasta tervisedendaja 2016 on Rapla maavalitsuse tervisedendaja Ülle Laasner.

Ülle Laasneri panust tervisedenduse valdkonna arengusse on raske ühte pressiteatesse ära mahutada. Ülle on tegutsenud Eesti riigi ja Rapla maakonna tervisedenduse valdkonna heaks juba 17 aastat.

Hariduse omandas Ülle pedagoogikaülikoolis, kus ta õppis kehakultuuri ning perekonna- ja terviseõpetust. Enne tervisedendaja ametikohta töötas ta 11 aastat Rapla Vesiroosi gümnaasiumis kehalise kasvatuse ja inimeseõpetuse õpetajana.

Alates 1999. aastast on Ülle Laasner Rapla maavalitsuse tervisedenduse spetsialist. Rapla maakond oli üks esimesi maakondi, kus 1998. aastal loodi traumaennetusmeeskond. Ülle on selles osalenud algusest peale. Järgemööda loodi, siis juba Ülle eestvedamisel, maakondlik uimastiennetusnõukogu ja tervisenõukogu. Lisanduvad mitmed riiklikud ja maakondlikud koostöövõrgustikud, mille algataja või liige Ülle on. Tunnustatav on olnud ka aktiivne tervisepoliitiliste otsuste mõjutaja. Näiteks oli Rapla maakond esimene maakond, kus kõik omavalitsused kehtestasid alkoholi müügipiirangu. Üleriigiline seadus tuli alles aastaid hiljem. Põhitöö kõrvalt võib Ülle Laasneri nime leida väga erinevate organisatsioonide juhatuse liikmete hulgast. Ta on Rapla Valla Külade Ühenduse, Raplamaa Partnerluskogu, Rapla Noorte Nõukoja, Eesti Tervisedenduse Ühingu ja Eesti Punase Risti Raplamaa Seltsi juhatuse liige. Kõige selle kõrvalt leiab Ülle aga aega veel muukski. Ta on kolmandat koosseisu ka Rapla vallavolikogu liige. Volikogus juhib ta sotsiaal- ja tervisekomisjoni.

Ülle tunnistab, et tegeleb tõesti paljude asjadega. Ometi leiab ta, et avaliku sektori inimesena on tal palju lihtsam kui erasektoris, kus peab pingutama veel kujutlematult rohkem. „Pane mind midagi müüma ja ma sureksin kohe nälga,“ ütleb ta naerdes. Aga tervist müüb ta ometi veenvalt. Rapla tervisedendus on tuntud-teatud kogu Eestis just tänu Üllele. Ta on nõu ja jõuga olnud abiks paljudele teistele paikkondadele ja organisatsioonidele. Ülle on viinud Raplamaa Eesti tervisedenduse valdkonna lipulaevaks. Ülle Laasneri viimane märkimisväärsem ettevõtmine oli 2015. aastal raamatu „Paikkonna tervisedendus 20“ koostamine ja väljaandmine. Selle ajaloolise väärtusega raamatu kaante vahele on parimal moel saanud kirja Eesti tervisedenduse praktikute panus rahvatervise arengusse. Ülles on aastaid jätkunud sädet tekitamaks huvi ja kaasamaks inimesi tervisedendusse.
Üllega võib iga kell luurele minna ja mida iganes koos(tööd) teha.

Tunnustused antakse üle 3. juunil 2016 riiklikul tervisedenduse konverentsil.

Lea Saul
Eesti Tervisedenduse Ühing, juhatuse liige
E-post: lea@tervis.ee Tel: +372 53434061 www.tervis.ee