Uudised / Tubakatoodete väljapaneku piiramine sai valitsuskabineti heakskiidu

Valitsuskabineti tänase otsusega läheb sotsiaalministeerium edasi tubakaseaduse muutmise eelnõuga, milles nähakse ette kõigi tubakatoodete võrdsustamist, alaealiste kontrollostude reguleerimist, dokumendi küsimise kohustuslikuks muutmist, riigisisese kaugmüügi keelamist ja müügikohtades tubakatoodete väljapaneku piiramist. Eelnõu plaanitakse valmis saada sügisel.

„Tubakaseaduse muutmise eesmärk on vähendada Eestis igapäevasuitsetajate hulka ning seega ka suitsetamisega kaasnevaid terviseriske, kahjusid ja kulusid,“ ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. „Suitsetamisest tulenevate terviseprobleemidega seotud majanduslik kahju on riigile ja maksumaksjale vähemalt 65,5 miljonit eurot aastas. Seepärast tahame võrdsustada kõik uudsed suitsetatavad ja mittesuitsetatavad tubakatooted tavasigarettidega ning kohelda seaduses kõiki tubakatooteid võrdselt – olgu tegu sigareti, e-sigareti või millegi kolmandaga.“

Müügikohtades tubakatoodete väljapaneku ja kaubamärkide esitlemise piiramisega soovib riik ennetada suitsetamise alustamist alaealiste seas ning aidata neid, kel plaanis sellest loobuda. „Tubaka kättesaadavus noortel on jätkuvalt hea ja see on tõsine probleem. Selleks et vältida kassade juures impulsiivseid oste, on mõistlik panna tubakatooted silma alt ära. Kes juba suitsetab, saab oma suitsupaki ikka kätte, teistel on aga lihtsam alustamisest hoiduda,“ rääkis minister.

Tubakatoodete väljapaneku piiramise ja üleminekuaja detaile täpsustatakse eelnõu koostamise käigus.

Lisaks said heakskiidu ettepanekud sätestada alaealiste kontrollostud ja dokumentide küsimise nõue. „Selle eesmärk on anda politseiametnikule võimalus kontrollida tubakatoodete müümist alaealistele, kaasates selleks vajadusel vähemalt 16-aastast noort,“ sõnas Ossinovski.

Kui seni võib müüja kahtluse korral dokumenti küsida, siis kavandatava muudatuse korral on dokumendi küsimine kohustuslik. Ministri kinnitusel ei pea siiski hakkama dokumenti küsima inimeselt, kes näeb ilmselgelt vanem välja.

Eestis suri 2011. aastal suitsetamisega seotud haiguste tõttu 3 790 inimest. Võrreldes Euroopa Liidu keskmisega suri Eestis suitsetamisega seotud haiguste tõttu 1,5 rohkem elanikke (100 000 elaniku kohta). 2014. a Eesti täiskasvanud elanike tervisekäitumise uuringu tulemuste järgi on 22,1% 16–64 aastastest elanikest igapäevasuitsetajad ning 7,3% juhusuitsetajad. Kõige rohkem igapäevasuitsetajaid on 25-34-aastaste hulgas. 11-, 13- ja 15-aastastest kooliõpilastest oli suitsu proovinud 7,9%.