Uudised / Eesti Lastefond kogub annetusi HIV-positiivsete laste toetuseks

SA Eesti Lastefond asutas HIV-positiivsete laste ja nende perede abistamiseks alafondi HIV+ Lapsed. Tegu on esimese HIV-positiivsetele lastele annetuste kogumiseks loodud fondiga Eestis, mis lisaks materiaalsele toele soovib tõsta HIV-alast teadlikkust ühiskonnas ja parandada suhtumist HIV-positiivsetesse inimestesse.

„Lapsepõlv peab kõikidel lastel olema naeru- ja rõõmurohke. Kas oleme mõelnud sellele, et iga päev katkestab ravimite võtmine üheks hetkeks lapsepõlve 50-l HI-viirusega lapsel ja paneb neid täiskasvanulikult muretsema enda ning oma vanemate tervise pärast. Ja nii juhtub see neil päevast päeva. Paljudel HIV-positiivsetel lastel ei ole see ainus mure. Kuna kodus napib raha riietele ja söögile, siis jalgpallitrenn, robootikaring ning tantsutrenn jäävad tihti nendele lastele kaugeks unistuseks, mistõttu on oluline pakkuda neile tuge ja abi,” tõdeb SA Eesti Lastefondi juhataja Sirje Grossmann-Loot.

Eestis on sündinud 55 HIV-positiivset last, kes on saanud viirusnakkuse emalt sünnituse või imetamise ajal. Kõige enam HIV-positiivseid lapsi on sündinud aastatel 2000-2005. „Korralikult ravi võtval HIV-positiivsel emal võib sündida täiesti terve laps. Tänu järjepidevale teavitustegevusele ei ole õnneks viimasel kahel aastal HIV-positiivseid lapsi Eestis juurde sündinud. Loodame väga, et nii see ka jääb. Siiski ei tohi me ära unustada neid lapsi, kes HI-viirust kannavad. Nende nii rahaline, kuid eriti moraalne tugi ühiskonna poolt on väga vajalik, et tagada neile õnnelik lapsepõlv ning toetav pinnas tubliks täiskasvanuks sirgumiseks,“ kommenteeris Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkuskliiniku sotsiaaltöötaja Ellen Simmul.

HIV+ Laste toetusfondi eesmärgiks on abistada neid peresid, kus kasvab HIV-positiivne laps. „Meie jaoks on oluline toetada puuduse all kannatavaid HIV-positiivseid lapsi, kellest paljud elavad üksikvanemate, vanavanemate juures või hoopis lastekodudes kuna nende endi vanemad ei hooli. Sageli on neil lastel puudus väga elementaarsetest asjadest, nagu väliriided ja jalanõud või isegi korralikust padjast tekist. Lisaks sellele vajavad kroonilist haigust põdevad lapsed ka moraalset tuge, mida saab pakkuda läbi tugiteenuste või ka lihtsate spordi- ja huvialaringide või vaba aja sisustamise, millest rahanappusel neil kahjuks vajaka jääb. Seega loodame heade inimeste annetuste abiga aidata kaasa sellele, et ükski laps ei tunneks ennast tõrjutuna seetõttu, et tal on HI-viirus,“ selgitas Grossmann-Loot.

Eesti Lastefond oota HIV-positiivsete lastele mõeldud annetusi kontole: SEB PANK EE361010220259518223. Rohkem infot leiab Eesti Lastefondi kodulehelt http://elf.ee/hiv-lapsed/ ja https://m.facebook.com/EestiLastefondHIV/.

HIV-positiivsete laste toetusfond on kingitus Eesti Vabariigile 100. aastapäevaks. Fondi tegevust toetab ravimifirma GlaxoSmithKline.

Lisainfo:

Hanna-Liisa Markna
HIV+ Lapsed toetusfondi koordinaator
SA Eesti Lastefond