Uudised / TAI ja SA Koos HIV Vastu kutsuvad reedel ja laupäeval HIV kiirtesti tegema

Reedel ja laupäeval pakuvad Tervise Arengu Instituut (TAI) ja SA Koos HIV Vastu Tallinnas, Tartus ja Kohtla-Järvel võimalust teha tasuta HIV kiirtesti.

Ennast saab testida reedel, 8. juunil Tartus Lõunakeskuses kell 16-18 ja Kohtla-Järvel Vironia Keskusese juures testimisbussis kl 17-20. Laupäeval, 9. juunil ootab buss testijaid Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus kell 12-16.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise keskuse vanemspetsialist Iveta Tomera kutsub kõiki ennast testima. „HI-viirus on tänapäeval krooniline haigus, mida saab ravimitega kontrolli all hoida, nii et edasi nakkumise oht peaaegu puudub. Kuid selleks peab olema oma nakatumisest teadlik,“ ütles Tomera. „Ennast regulaarselt testides hoolid nii enda kui ka oma partneri tervisest.“

„Tänane teadlikkus HIVst ja selle levikust on endiselt veel vananenud, ikka veel arvatakse, et HIV levib peamiselt geide ja narkootikume süstivate inimeste seas. Tegelikkuses on tänased uued HIVi nakatujad tavalised üle 30-aastased ja heteroseksuaalsed inimesed. Sellest tulenevalt ei tea hinnanguliselt ligi viiendik HI-viiruse kandjatest, et nad viirust kannavad. Testida ei julgeta või ei peeta vajalikuks,“ ütles SA Koos HIV Vastu looja ja juht Vilja Toomast.

„Seekord kutsume inimesi olema eeskujuks ja andma oma panust HIV vastasesse võitlusesse. Iga testija eest annetame 1 euro raskustes HIV-positiivsete perede laste suvelaagris osalemiseks,“ lisas Toomast.

Esimesena andsidki oma panuse Eesti võrkpallikoondise mehed, kes tegid HIV testi teisipäevasel treeningul Rakveres.

Tasuta saab testida ka testimisnädala väliselt: HIV teste saab teha veel perearstide, eriarstide (günekoloogide, uroloogide, androloogide, dermatoveneroloogide) juures, noorte nõustamiskeskustes ning anonüümsetes testimiskabinettides.

5. juuni seisuga oli tänavu avastatud juba 91 uut HIV nakatumist. Kõige enam uusi nakatumisjuhte oli Tallinnas ja Harjumaal (53), Ida-Virumaal oli uusi juhte 22 ja Tartumaal 5. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9800 inimesel.