Uudised / Tööandjaid oodatakse kandideerima peresõbraliku tööandja märgise programmi

Sotsiaalministeerium avas novembri algusest uue peresõbaliku tööandja märgise kandideerimisvooru. Programmi on oodatud kõik tööandjad nii erasektorist, avalikust kui ka kolmandast sektorist, kes soovivad panustada organisatsiooni töökultuuri ja on võtnud eesmärgiks muuta töökeskkonda pere- ja töötajasõbralikumaks.

peresoberProgrammis osalemiseks ei pea tööandja olema eelnevalt kasutusele võtnud peresõbralikke meetmeid ja piisab sellest, kui tööandjal on soov areneda ning rakendada peresõbralikku organisatsioonikultuuri.

„Peresõbraliku tööandja märgise saanud tööandjad on välja toonud, et nende töötajad on rahulolevamad ning paranenud on organisatsiooni tööõhkkond, mida töötajad tänapäeval üha rohkem hindavad,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „Peresõbralikkus on üks oluline põhjus, miks töötajad on lojaalsemad ning uued töötajad soovivad organisatsiooni tööle tulla. Seetõttu julgustan kandideerima ka neid tööandjaid, kes ei ole veel suuri samme teinud, kuid soovivad olla paindlikud ja peresõbralikud,“ lisas minister.

Sel aastal pääseb programmi ligikaudu 30 tööandjat, kes valitakse välja taotlusankeedi täitnud organisatsioonide hulgast. Aega selleks on 31. jaanuarini 2019. Programmi pääsejad selguvad 2019. aasta veebruari lõpuks.

2017. aastast sotsiaalministeeriumi poolt välja antava peresõbraliku tööandja märgise laiem idee on muuta ühiskonna hoiakuid peresõbralikumaks, parandada tööandjate konkurentsivõimet töötajate värbamisel ning suurendada töötajate turvatunnet. Konkursi tulemused on andnud võimaluse tunnustada tööandjaid, kes väärtustavad head tööõhkkonda ja arvestavad töötajate pereeluga.

Peresõbraliku tööandja märgise programm kestab 1,5-3 aastat sõltuvalt tööandja algsest peresõbralikkuse tasemest. Programmis suunatakse tööandjad oma tegevusi analüüsima ja põhjalikult läbi mõtlema, samal ajal pakutakse neile nõustamist ja koolitusi. Lisaks juhtkonnale kaasatakse protsessi ka töötajaid.

Uuringute kohaselt on peresõbralikud tööandjad konkurentsivõimelisemad. Eriti nähtav on töö- ja pereelu ühitamise positiivne efekt tööandjatele, kes vajavad spetsiifiliste oskustega tööjõudu. Positiivse tulemusena on välja toodud ka haiguspäevade arvu vähenemist, töötajate madalamat stressitaset ja tööandja maine paranemist.

Praeguseks on peresõbraliku tööandja lõppmärgise pälvinud kokku 13 tööandjat, kes on lahkunud programmist ning 62 tööandjat omavad algmärgist, mis tähendab, et nad on veel programmis ja arendavad peresõbralikke meetmeid.

Programm on rahastatud Euroopa Sotsiaalfondist ja peresõbraliku tööandja mudelit rakendab konsultatsiooniettevõte Civitta Eesti AS.

Lisainfo programmi kohta Tööelu portaali veebilehel.