Blogi / Tervisesõnumi viivad kohale usaldus ja arusaadavus

Tervisesõnumi viivad kohale usaldus ja arusaadavus

  • Autor:terviseinfo.ee
  • 17. Veebruar 2017

Vaktsineeritus Norras ulatub 90 protsendini, selle protsendi taga seisavad nii norralaste usaldus oma terviseinstitutsioonide vastu kui pere vanemate liikmete teadlikkus. Ka Norras on olemas väiksemaid vaktsineerimisvastaseid rühmi. Selleks, et säilitada informeeritus ja usaldus vaktsineerimise vastu kasutatakse Norras nii ajakirjandust, reklaamklippe kui sotsiaalmeediat, mille abil hoitakse huvilistega kontakti. Samuti jagatakse pidevat informatsiooni spetsialistidele. 

Kaheksas Euroopa riigis läbiviidud uuring näitas, et peaaegu pooltel inimestest on tervisealane kirjaoskus ebapiisav. Statistika järgi satuvad madalama tervisealase kirjaoskusega inimesed sagedamini tööl õnnetustesse, neil tekib probleeme ravimitega, nad kasutavad sagedamini kiirabi ning satuvad haiglasse, nende tervise üldine seis on halvem ning nad tulevad krooniliste haigustega kontrolli all hoidmisega halvemini toime.

Norra uuringud ütlevad, et oluline informatsioon tuleb edasi anda ka suuliselt, kuna kirjalikust infost võib inimestel erinevatel põhjustel olla raske aru saada. 

Seda, kuidas edastada selget ja arusaadavat sõnumit, et inimesed oskaksid paremini aru saada nii tervishoiusüsteemist, haiguste põhjustest kui nende ennetusvõimalustest, samuti kuidas muuta inimeste käitumist ja elustiili tervislikumaks, rääkisid kahepäevasel seminaril Norra ja Eesti tervisekommunikatsioonieksperdid. Jaanuaris korraldas Tervise Arengu Instituut koostöös Norra Rahvatervise Instituudiga kommunikatsiooniseminari, kus huvilistele jagasid oma kogemusi Norra tervisekommunikatsioonist, tervisealasest kirjaoskusest ning kriisikommunikatsioonist terviseteemadel Christina Rolfheim-Bye ja Kjetil Berg Veire Norra Rahvatervise Instituudist. Samuti jagasid oma teadmisi Eesti sama ala eksperdid. Seminari ettekannetega on võimalik nüüd järeltutvuda Terviseinfo sündmuste leheküljel