Blogi /

Blogi

Vanemluse toetamine tööl hoiab motivatsiooni ja pühendumist

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 18 September 2018

September on Tervise Arengu Instituudi tervisekalendris pühendatud vanemlusele, sellele, kuidas on tööandjal võimalus toetada oma töötajaid vanemluses. Kuigi Eestis ei nähta veel sageli vanemluse toetamises võimalust, kuidas aidata töötajal olla tööl õnnelikum ja pühendunum, levib see praktika maailmas järjest enam. Kui töötaja pereelu on korras, siis on suurem ka võimalus, et tema tööelu on korras.

 

Viis soovitust lapsevanemale uueks kooliaastaks

  • Autor:Laste ja perede osakonna nõunik Elise Nikonov
  • 14 September 2018

Kooliaasta algus võib kaasa tuua erinevaid küsimusi nii lastel kui nende vanematel. Laste ja perede osakonna nõunik Elise Nikonov pani kirja viis soovitust, kuidas olla tark lapsevanem ning kust vajadusel nõu ja abi otsida.

 

September TAI tervisekalendris. Kool algab...

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 11 September 2018

Septembris algav kooliaasta on järjekordne elumuutus, mitte ainult lastele vaid ka lapsevanematele. On loomulik, et vanemad muretsevad, kuidas lapsed kooli algusega kohanevad ja tahavad, et kõik hästi sujuks. See vajab vanemalt aega, et olla lapse jaoks olemas ja panna tähele, kuidas tal läheb. Võib öelda, et suve lõppedes ja puhkuselt tagasi tulles muutub pere- ja tööelu tasakaalu hoidmine jälle oluliseks ja ka veidi keerulisemaks teemaks.

 

Kasulaps koolis. Kooliprobleemide põhjused ja kuidas oma last aidata

  • Autor:Inna Klaos – kolme lapse ema, lapsendaja, PRIDE koolitaja ja mentor
  • 12 September 2018

Iga vanem, olgu ta bioloogiline või kasuvanem, soovib oma lapsele head ning annab endast parima, et temast saaks tark, heatahtlik täiskasvanu, kes on leidnud oma koha elus. „Oma koha” leidmine tähendab võimet keskkonnas adapteeruda, mis omakorda tähendab hariduse ja ameti omandamist, inimestega läbikäimist ning suhete loomist.

 

Veterinaar- ja Toiduamet: Toiduohutuse aitab tagada teadlik käitumine

  • Autor:Veterinaar- ja Toiduamet
  • 07 August 2018

Suvi on suurepärane aastaaeg erinevate koosviibimiste ja seikluste planeerimiseks ning elluviimiseks. Muuhulgas võetakse seltskondlikult ette jalutuskäike loodusesse ja peetakse piknikuid. Lisaks on populaarseks tegevuseks koduhoovides grillida ning rannas käia, kus meelepärane söögi- ja joogipoolis kaasas. Paraku jäetakse toiduohutus seejuures sageli tähelepanuta.
Veterinaar- ja Toiduamet tuletab meelde, et ehkki toidu hoidmine välitingimustes on suvel pea vältimatu, kaasnevad sellega täiendavad riskid.

toiduohutuse 5 võtitHoidmaks ära ebameeldivusi, mis võivad kaasneda riknenud söögi või joogi tarbimisega, tasub järgida lihtsaid reegleid:

  • Enne toidu valmistama asumist ning sööma hakkamist tuleb pesta käsi. Seda põhjusel, et mikroorganismidel on käte ja köögiriistade kaudu väga lihtne edasi kanduda ja isegi väiksem kokkupuude toiduga võib põhjustada haiguseid. Samuti tuleb toit hoida eraldatuna putukatest, kahjuritest ja muudest loomadest.
  • Toitu tuleb säilitada ohutul temperatuuril. Valmistatud rooga ei tohiks hoida välitemperatuuril kauem kui kaks tundi. Seda põhjusel, et selle säilitamisel temperatuuril 5-60°C on mikroorganismide jaoks loodud suurepärane võimalus kiiresti paljunemiseks. Valmistatud ja riknev toit tuleb vajadusel kohe külmutada (soovitavalt alla 5°C). Seevastu valmistatud roog tuleb serveerimiseni hoida kuumana (üle 60°C).
  • Alati tuleb veenduda, et söögi valmistamisel kasutatakse puhast vett ja värskeid toiduaineid, sest isegi pisem vigastus või hallitus suurendavad riski mürgiste ainete tekkeks. Lisaks on oluline puu- ja juurvilju hoolikalt pesta, eriti juhul, kui neid on plaanis süüa toorelt. Lihtsad toimingud nagu pesemine ja koorimine vähendavad riski ohtlike mikroorganismide ja ebasoovitavate ainete organismi sattumiseks märgatavalt.
  • Ohtlike mikroorganismide hävitamiseks tuleb toitu põhjalikult küpsetada või kuumutada. Iseäranis tähelepanelik tasub seejuures olla looma- ja linnuliha, munade ja mereandide töötlemisel. Roa ohutu tarbimise aitab tagada selle kuumutamine vähemalt temperatuurini 70°C. Kindlasti tuleb toitu põhjalikult kuumutada ka teistkordsel soojendamisel.
  • Eralda valmistatud toit toorest, sest toores toit võib sisaldada ohtlikke mikroorganisme. Seega tekib risk, et need võivad kanduda säilitamise või valmistamise ajal teistele roogadele. Selle vältimiseks hoia toores loomaliha, linnuliha ja mereannid muudest toiduainetest eraldi. Tarvita toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid ning säilita toitu anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toorega.

Ehkki põhivastutus toiduohutuse tagamisel on toidu valmistajal või müüjal, peame kõik teadvustama riske, mis võivad teatud tingimustel tegelikkuseks saada ja tegutsema selliselt, et neid vältida. Toiduohutuse põhimõtete järgimine aitab sellele kindlasti kaasa.