Blogi / Lastehoid töökohal säästab närve ja loob turvatunnet

Töötajate meelest on unistuste tööandja üheks omaduseks ka see, kui ta pakub töökohal võimalust lastehoiuks, selgub Äripäeva unistuste tööandja konkursilt. Et väikeste vanemad ei peaks tööle naastes nii palju muretsema. Kui vaadata USA-sse, siis erinevatel andmetel pakuvad seal töötajatele laste päevahoidu 4-9 protsenti ettevõtetest, nende seas hästi tuntud firmad nagu Home Depot, Boeing, Google ja teised. Äriajakirja „Fortune“ 100 parima tööandja edetabeli ettevõtetest pakuvad lastehoidu ligikaudu veerand.

SandrajaannakarunutiEestiski on ettevõtetes lastetubasid, kus vanematega tööle kaasa tulnud lapsed saavad mänguasjade seltsis aega veeta, kuni ema või isa oma asju ajab. On tube, kuhu saab lapse jätta mõneks tunniks või päevaks, on ka selliseid lastehoide, kuhu saab lapse panna nagu „päris lasteaeda“. Kuigi lastetuba on mõtet luua ikkagi ettevõttes, kus töötajatel on lapsi, siis ühel hetkel võib lastehoid töökohal mõjutada töötaja valikuid märgatavalt.  

„Mul oli konkreetselt üks lapsevanem, kes ütles, et tal oli kaks tööpakkumist ja ta otsustas siia tööle tulla, kuna talle pakuti võimalust laps kohe lastehoidu panna,“ ütleb Karu Nuti lastehoiu juhataja ja omanik, praegu väikese pojaga lapsehoolduspuhkusel, Anna Sinani. Kaks lasteaiarühma Karu Nuti kaheksast asuvad Swedbanki pangamajas ning sinna saavad oma väikesed pooleteist kuni kolmeaastased viia pangatöötajatest emad-isad. Sõimerühma kohtade leidmisega linnas on kõige keerulisem, aga emad-isad tahavad tööle tulla.

„Inimene on tervik,“ ütleb Swedbanki töötervishoiu ja -ohutuse valdkonna juht Katrin Meos, rääkides sellest, mis kasu annab tööandjale see, kui töötajale lastehoiuvõimalust pakkuda. „Kui tal on mingi mure, siis tuleb see mure talle tööle kaasa. Kui ta on sellest murest vaba, saab ta tööle pühenduda. Nii et selline toetamine on väga oluline.“ Mõte oli anda inimestele võimalus soovi korral kasvõi osalise ajaga tööl käia.

karu nuti lastehoid2„Kokkuvõttes on see väiksem ajakulu, närvikulu ja suurem turvatunne,“ ütleb Anna Sinani. „Kui tunned, et sinu mured ei ole tööandjale ükskõik, siis oled ka ise tööandjale lojaalsem. Näiteks, kui tuleb noor ema pärast lapsepuhkust tööle, ta on pinges ja mures. Kui ta paneb lapse lastehoidu või lasteaeda, siis kohanemisprotsess võtab keskmiselt kuu aega. Peres on siis õhkkond närvilisem, laps nutab, ema on närviline, uued kohustused, uus elurütm. Kui asjad on korraldatud nii, et nad lähevad koos tööle ja koos koju, siis on vanem rahulikum. Ma loodan, et vanem saab siis ka tööasjadega paremini hakkama. Vanem teab, et ta saab iga hetk, kui vaja, alla tulla ja last aidata.“

Pank korraldas konkursi lastehoiu pakkuja leidmiseks kaks aastat tagasi. „Olime ise algul hästi tagasihoidlikud, et vaatame, mis sealt välja tuleb. Aga nõudlus oli suur ja tegime ka kohe teise rühma,“ märgib Sinani.

Oma lastehoiutuba on viimased viis aastat olemas ka Tallinna Ülikoolil. See on rohkem küll mõeldud noortele lapsevanematele-üliõpilastele, aga kui peaks vaja olema seda kasutada ka ülikooli töötajatel, siis keegi vahet tegema ei hakka. Töötajad saavad siin oma arvutiga töötada, kui vaja, ütleb Tallinna Ülikooli üliõpilaskonna juhatuse liige sotsiaalvaldkonnas Kaarel Taimla.

kaareltaimlaTÜÜldiselt siiski käivad siin toas mängimas üliõpilaste lapsed ning hoiavad neid tudengid, kes õpivad sotsiaaltööd või õpetajaks ning selle eest on võimalik ka punkte saada. Kõige intensiivsemalt kasutatakse tuba varalõunast pealelõunani ning alla kaheaastast last saab siia jätta vaid kokkuleppel. Muidugi, kui lapsevanem koos väikese lapsega tuppa töötama jääb, siis sobib ka nii.

Kuigi laste vanuse ülempiiri paika pandud ei ole, siis tuuakse siia ikkagi tavaliselt 3-4 aastaseid lapsi. 

Erinevad uuringud on näidanud, et kui tööandja pakub oma töötajatele laste hoiuvõimalust, tõstab see lõppkokkuvõttes töötajate tootlikkust, aitab hoida ja ligi meelitada töötajaid, tõstab töömoraali ja hoiab kokku aega. Lisaks pakub töötajatele turvatunnet.

Kuidas toetada vanemaid töökohal, sellest loe lisaks TAI tervisekalendri detsembri artiklist

 

Fotod: Tiina Salumäe ja Swedbank

 1. "Kui tunned, et sinu mured ei ole tööandjale ükskõik, siis oled ka ise tööandjale lojaalsem," ütleb Anna Sinani. Pildil Sandra Tamm ja Anna Sinani Karu Nuti lasteaiast.

2. Swedbank korraldas konkursi lastehoiu pakkumiseks kaks aastat tagasi. Nõudlus oli suur ja nii avati peagi ka teine rühm. 

3. Tallinna Ülikooli lastetuba sai alguse viis aastat tagasi. Enamasti kasutavad seda üliõpilased, aga vahet ei tehta, kui ka ülikooli töötaja oma last tahab tuppa hoidja hoole alla tuua, tutvustab Kaarel Taimla.