Blogi / Võidukokad Laagna Gümnaasiumist: viisteist aastat südamega tehtud toitu

1. novembril toimus toimus Tallinna Toidumessil konkursi „Parim koolisöökla 2013" finaalüritus. Lõppvõistlusele valitud seitsme koolisöökla seast tunnistati konkursi võitjaks Tallinna Laagna Gümnaasium, mille esindajad Niina Fedotova ja Ene Albert valmistasid enda sõnul enne finaali süüa isegi unenägudes.

„Ma olen õnnelik, väga õnnelik!" vastab Niina Fedotova, kui uurime, kuidas ta ennast äsja parima koolikoka tiitliga pärjatult tunneb.

Kas võit tuli kätte oodatult?

„No ei oodanud sellist tulemust," on Ene Alberti esimene reaktsioon. „Ikka ootasime!" sekkub Niina. „Südame salasopis ikka, loomulikult lootsime," parandab Ene ennast kohe. „Kes siis ei loodaks? Kui juba niikaugele on jõutud, siis ikka tahaks võita!"

Mis teile võidu tõi – kõik osalejad olid ju tugevad?

„Kui teeme tööd, siis ikka südamega! Teeme, nagu teeksime enda jaoks," kinnitab Niina.

Kui kaua olete juba koolis töötanud?

„Viisteist aastat!"

Kokad ja Reelika

Võiduduo poseerimas koos konkursi korraldaja, Tervise Arengu Instituudi esindaja Reelika Viitamehega

Ja mida te nüüd, kui tööle tagasi jõuate, esimese asjana teete?

Ene: „Õnneks on ees nädalavahetus – toibume ja puhkame! Sätime oma muljeid ja mõtteid ritta. Viimased paar nädalat on ju möödunud võistluse tähe all, olime 24/7 mõtetega tänase ürituse juures." „Isegi unes valmistasime toitu!" torkab Niina naerdes vahele. „Aga esmaspäeval – eks me siis näeme, mis meiega juhtub," muheleb võidutandem. „Tegelikult teeme oma tööd ikka edasi, nii nagu me seni oleme teinud!"

„Nad on võidu täiega ära teeninud!" Oma kooli kokkadele kaasa elama tulnud Laagna Gümnaasiumi kantselei juhataja Liina Pukk särab rõõmust. „Nad teevad igapäevaselt koolis süüa täpselt samamoodi ja sellepärast nad võitsidki," kinnitab ta. „Niina hommikul veel väga närveeris, ütlesin siis tallegi, et tee nii, nagu sa meile iga päev teed!"

„Mis mulle nende juures veel väga meeldib, on, et nad küsivad alati õpilastelt tagasisidet, kuidas maitses. Toitu meil ära ei visata. Maitseb nii lastele kui täiskasvanutele – kõik söövad oma taldriku tühjaks. Nad on südame ja hingega asja juures, juba 15 aastat," iseloomustab Liina Pukk võidumeeskonda.

Finaalis osalenud koolikokad pidid etteantud aja, so 2 tunni ja 20 minuti jooksul valmistama kolm rooga ‒ supi, mille kohustuslik tooraine on linnuliha, prae, kus on hakkliha ja köögiviljad, ning pidupäevaroa, milleks olid pidulikud pannkoogid. Laagna Gümnaasiumile tõid võidu kartuli-klimbisupp kanaga, kartulipüree Kaera-Jaani ja porgandi-pohlasalatiga ning jõulupannkoogid hapukoore ja pohlamoosiga.

"Parim koolisöökla" on Tervise Arengu Instituudi (TAI) korraldatav konkurss, mis on suunatud kõigile Eesti üldhariduskoolide sööklatele ja toitlustajatele, et parandada koolitoidu taset ning tunnustada kokkasid nende igapäevase tubli töö eest. Tänavu valiti parimat koolisööklat kaheksandat korda. Esmakordselt konkursi ajaloos valiti parimaks Tallinna koolisöökla.