Blogi / Rõõm ja tasakaal igasse päeva! – Tervist edendavate koolide õpilased kohtusid suvekoo...

Nädal enne uue õppeaasta algust, 24.–25. augustil kogunesid päikselise Kloogaranna rannamändide alla tervist edendavate koolide võrgustiku õpetajad ja õpilased. Kohtumise põhjuseks oli iga-aastane võrgustiku suvekool, mis aga esmakordselt 15-aastases ajaloos oli seekord suunatud mitte õpetajatele, vaid koolinoortele.

Veebruaris kuulutas Tervise Arengu Instituut võrgustiku koolide 7.–8. klasside õpilastele välja loovtööde konkursi „Minu tegusa päeva alguse toit". Konkursi eesmärk oli juhtida tähelepanu täisväärtusliku hommikusöögi tähtsusele.

Loovkonkursile laekus 20 tööd 13 koolist. Osalejaid oli üle kogu Eesti: Ristiku Põhikool Tallinnast, Kärdla Ühisgümnaasium Hiiumaalt, Aravete Keskkool ja Järva-Jaani Gümnaasium Järvamaalt, Kullamaa Keskkool Läänemaalt, Kadrina Keskkool ja Haljala Gümnaasium Lääne-Virumaalt, Põlva Põhikool Põlvamaalt, Valgu Põhikool ja Valtu Põhikool Raplamaalt, Kuressaare Vanalinna Kool Saaremaalt, Puhja Gümnaasium Tartumaalt ning Suure-Jaani Kool Viljandimaalt.

Needsamad ärksad ja tegusad konkursil osalenud noortemeeskonnad saidki kõik koos neid juhendanud õpetajatega kutse osaleda suvekoolis. Et esindatud oleksid kõik maakonnad, olid kutsutute seas ka võrgustikuga viimase aja jooksul liitunud ja mõned muud silmapaistvalt tegusad koolid. Noortele mõeldes oli kokku pandud põnev ja hariv programm – praktilistest töötubadest kaasahaaravate meeskonnamängudeni.

Tänavuse suvekooli tunnuslauseks oli „Rõõm ja tasakaal igasse päeva!" ja sellest olid kantud kõik läbiviidavad tegevused.

Esimesel hommikul said osalejad kohe saabumisel tutvuda erinevate töötubade teemadega ja teha endale sobiv valik kahes tunniajases töötoas osalemiseks.

TEK suvekool 2015 1044Suvekool sai avalöögi uute liikmete vastuvõtuga TEK-võrgustikku. Seejärel viidi läbi lõbus tutvumisring, kus iga paikkond pidi enda kohta välja mõtlema mõne iseloomuliku tunnuslause, mille järgi teised said arvata, mis kohaga tegu. Järgnes loovkonkursil osalenute tunnustamistseremoonia – õpilased-õpetajad said tänukirjad ning õpilaste vahel loositi välja erinevaid auhindu raamatutest pallide ja lauamängudeni.

Pärast lõunasööki jaguneti erinevate töötubade vahel.

Joogaõpetaja Merle Vau esimeses töötoas õpiti selgeks päikesetervitus – aktiivne praktika hommikuseks ärkamiseks ja päevale häälestumiseks. Joogaõpetaja teises töötoas tehti läbi hulk joogaharjutusi, mille eesmärgiks on kogeda keha lõdvestumist ja meele rahunemist.

Raplamaa koolide tervisedenduse koordinaatori Pilvi Pregeli juhendatud töötoas „Valgusfoor" räägiti emotsioonidest, nende juhtimisest ning prooviti praktikas erinevate tunnete mõistmist.

Kehalise kasvatause õpetaja Meelis Rum tutvustas efektiivseid ja rahasäästvaid alternatiive treeningsaalides treenimisele.

TEK suvekool 2015 1066Toitumisspetsialistide Triinu Kalle ja Alice Haavi töötoas testiti oma meeli toidu hindamisel. Prooviti, kuidas maitseb ja lõhnab toit, kui silmad on kinni, ning uuriti, kas ja kuidas värv mõjutab toitumiseelistusi.

Toitumisõpetaja Kaie Mei rääkis töötoas „Milleks meile hommikusöök?" toitumise põhitõdedest – kust tuleb energia ja kuhu see kulub ning mida võiks hommikuti süüa, et startida energilisena. Üheskoos valmistati ka maitsvat ja tervislikku smuutit.

TEK suvekool 2015 1211Värskendava terviseampsu järgselt oli aeg üles rivistuda, ennast meeskondadesse lugeda ning asuda võistlema sportlikul tuletõrjeolümpial. Hasartses võistlusmängus pandi proovile tiimide kiirus, osavus ja täpsus enam kui kümnes erinevas tuletõrjevahenditega seotud tegevuses alates tuletõrjevoolikuga bowlingust kuni eri abivahendite üksteise peale püramiidiks ladumiseni.

Pärast õhtusööki ja pisikest puhkepausi algas isetegevusõhtu. Kõik grupid olid päeval ette valmistanud oma paikkonda tutvustavad loomingulised etteasted, mis nüüd laagriesisel suurel platsil üksteisele ka ette kantud said.

TEK suvekool 2015 1252Õhtu edenedes aga saabus tantsutundi andma Viiu Roosi JJ-Street Dance'ist. Treeneri juhendamisel õpiti lühikese aja jooksul selgeks hip-hop tantsu näidiskava ning näha oli, et nii mõnigi osaleja sai tõsisest tantsupisikust nakatatud.

Kella üheteistkümnest õhtul kuulutati välja öörahu, kuid juttu ja elevust jätkus majade ümbruses hilisemate tundideni.

Magada järgmisel hommikul siiski pikalt ei lastud. Pärast kiiret kehakinnitust koguneti Maailmakohvikusse. Jaguneti kolmeteistkümnesse meeskonda ning iga meeskond valis ühiselt endale välja südamelähedase terviseteema, mida kohvikus arutada. Seejärel võtsid meeskondade juhid istet „kohvikulaudade" taha. Igal laual oli suur paberileht, kuhu oli kirjutatud arutletav teema. Järgneva pooleteise tunni jooksul sai iga meeskond kümneminutiliste intervallidega külastada iga kohvikut, arutletaval teemal kaasa rääkida ja oma mõtted suurele paberile lisada. Maailmakohviku eesmärgiks oli saada õpilastelt ideid ja lahendusi erinevate terviseteemadega seotud probleemide lahendamiseks. Näiteks arutleti, milline oleks noori mõtlema panev edukas alkoholiennetuskampaania, kuidas muuta koolipuhvet tervislikumaks, kuidas tõsta õpilaste terviseteadlikkust, samuti stressi, koolikiusamise jpm teemadel. Maailmakohviku lõpus tegid meeskonnad parimatest ja huvitavamatest ettepanekutest ja ideedest kokkuvõtte.

Teise päeva pärastlõunal aga toimus veel teinegi võistlus – strateegiamäng „100 Mölki", kus osalejate eesmärgiks oli 100 minuti jooksul ümbruskonna maastikul erinevates tahvelarvuti juhatamisel leitavates kontrollpunktides vastata küsimustele ja lahendada ülesandeid. Mäng viis osalejad erinevatesse kohtadesse laagris, lähiümbruskonna metsa mändide alla ja randa. Päike paitas põske ja ilm tegi meele rõõmsaks. Mängu lõppedes kogunesid väsinud ja palavast ilmast kurnatud, kuid õnnelikud meeskonnad tagasi suure maja esisele platsile, kus kuulutati välja võitjad ja autasustati parimaid. Seejärel oligi aeg teha kokkuvõtteid ja asuda koduteele.

Suvekooli järgset osalejate tagasisidet läbis valdavalt rõõmus ja rahulolev toon ning enamik vastanuid soovis, et ka järgmisel aastal õppureid suvekooli kaasataks.

Korraldajad soovivad noortele rõõmsat kooliaastat ning – et rõõmu ja tasakaalu jaguks igasse päeva!