Blogi / Kiiret vananemist hoivad eemal haridus ja aktiivsus

Haridus on dementsuse vastu võimas relv, rääkis seekordsel tervisedenduse konverentsil Toetades tervena ja aktiivsena vananemist Londoni Kings Kolledž professor Martin Prince. Uuringud näitavad, et iga kooliaste vähendab dementsuse riski üksteist protsenti. Vananemise allakäigutrepist üles aitab aktiivsus, ütleb oma ettekandes SHARE uuringust ka Tallinna Ülikooli teadur, SHARE Eesti projektijuht Tiina Tambaum. Uuringud ütlevad, et tööga hõivatud seeniorid on aktiivsemad oma eakaaslastest, kes tööl ei käi, ka õppimine parandab heaolutunnet ning vähendab depressiivsust.

Avasessioon.001Seekordse tervisedenduse konverentsi eesmärgiks oli anda ülevaade Eesti vanemaealiste inimeste tervisest ja elukvaliteedist. Kõne all oli vaimse tervise hoidmine ning vaimse tervise probleemide ennetamine kõrgemas eas. Jagati häid näiteid, kuidas toetada aktiivsena vananemist, tutvustati võimalusi nii oma kodu ohutumaks muutmiseks kui krooniliste haigustega inimeste toimetuleku toetamiseks.

Tervisedenduse konverentsid toimuvad alates 2008. aastast, kes soovivad seekordse konverentsi ettekandeid järelvaadata, siis nii ettekanded ning videosalvestised on kõigile huvilistele kättesaadavad ka ja terviseinfo.ee ja tai.ee konverentsi leheküljel.