Blogi / Südamlik aprill pakub sportlikke väljakutseid ja rõõmu koostegutsemisest

Südamlik aprill pakub sportlikke väljakutseid ja rõõmu koostegutsemisest

  • Autor:Ailen Vessmann, maksu- ja tolliameti spordiklubi juhatuse liige
  • 19. Aprill 2018

Maksu- ja tolliamet on aprillis südametervisele tähelepanu pööranud eelmistelgi aastatel, südamenädalast on tänaseks välja kasvanud terve kuu. Ja kuigi sündmusi korraldatakse kogu aprilli jooksul, siis kuu lõppu jagub üritusi muidugi kõige uhkemalt. Ilmad lähevad ilusamaks ning rõõm liikumisest aina kasvab.

Kuu sündmuste eesmärk on, et inimesed pööraksid rohkem tähelepanu sellele, mis mõjutab tervist. Samuti peaks üks selle kuu ürituste kasutegur olema arusaam, et oma tervise heaks millegi ära tegemises ei ole tegelikult mitte midagi kättesaamatut.

20180413 Südamekuu Tartu Jackie2Südamekuu ettevalmistamisel ja läbiviimisel osalevad kõik bürood ja tollipunktid üle Eesti, järjest rohkem kasutatakse loominguliselt kohapealseid võimalusi. Näiteks meil on trepijooksu tehtud nii kontorihoones Tallinnas, kui pargitreppidel Narvas. Selle aasta südamekuul on teraapiat pakkunud Tartu büroohoonet külastanud suur sõbralik retriiver Jackie, Võru büroos käis pisike pomeraniani tõugu Simba.

Meil on ka väga palju loenguid. Nende võluks on nii uued kasulikud teadmised kui see, et neid saab kuulata koos heade kolleegidega. Loengud on nii Tartus, Võrus, Tallinnas. Näiteks käis meil eelmisel aastal Sparta spordiklubi esindaja rääkimas, kuidas teha kõigile sobivat kontorivõimlemist. Standardi esindajad tutvustasid, kuidas kasutada kontorimööblit võimalikult ergonoomiliselt. Sel aastal on Tartu kolleegid kuulanud praktilist loengut meridiaanide venitustest, spetsiaalselt kontoritöötajatele.

Südamekuul on meil käinud ka terviseraamatute kirjastajad kasulike raamatute ja kirjastusehindadega, kohapeale jõuab apteek tervisetoodetega. Oluline on, et kõigega käiks kaasas ka info kuidas seda oma tervise heaks kasutada.

20180412 Südamekuu Tartu kapsakolmapäevKuu lõpus on tulemas üle Eesti erinevad matkad, et ikka värskes õhus ka vaimu kosutada ja südant ergutada. Seniks jätkame juurikahommikute ja kapsakolmapäevadega, sekka üks murtud südamete pidulaud. Selles lauas lakatakse hetkeks kaloreid lugemast ning lubatakse endale kõige hõrgumaid suupisteid, mida välja mõelda osatakse. Aga sellega kaasas käivad naer ja hea tuju on ju samuti hea tervise aluseks.

Kui eelmisel aastal oli sammude lugemise väljakutse maksu- ja tolliametis tagasihoidlik – kestis viis päeva, siis sel aastal on hoogu rohkem ning ettevõtmises saab osaleda kolm korda kauem. See on juba piisav aeg uute harjumuste juurdumiseks! Arvesse lähevad kõik sammud, tipud teevad prognooside kohaselt lausa 25 000 sammu päevas. Kui sammulugeja kaasas, siis saab ju ka tööpäeva kestel mõne korrusevahe lifti asemel trepist minna ja lõunapausi ajal mõne haagi lisaks visata. Eelmise aasta kogemus näitas, et käima hakati ikka märgatavalt rohkem, kõnniti tööle ja kõnniti õhtul tagasi koju. Üks meie töötaja ütles, et temal nutiseadet sammude lugemiseks ei ole, tema luges oma sammud kõndides üle. Siit moraal, et seadme puudumine ei saa olla takistus, kui tahtmist on.

Mõne inimese jaoks võivad motivaatoriks, et end liigutama hakata, olla ka igasugused tervisemõõtmised, mida tehakse töötajale tasuta ning mis annavad tervise kohta head tagasisidet. Ohud on vererõhk, kolesterool, suhkur. Mõnikord inimesed isegi ei aima, et neil midagi valesti oleks.

Südamekuul lisatakse siseinfo listi ka häid soovitusi, kolleegid jagavad oma positiivseid kogemusi, mida nad on teinud oma tervise heaks ning kuidas see on neile mõjunud.

Jõudumööda võetakse südamekuul osa ka rahvaspordiüritustest, näiteks algas ameti jalgpallimeeskonna õuetreeningute hooaeg ning käisime Harku metsas Rabajooksul, mis on ju ideaalne sissejuhatus spordihooajale – toimub õues ja on tasuta.

Südamekuu annab hea stardi heale tervisele.

Fotod:

1. Südamekuu puhul käis Tartu büroos töötajatele rõõmu valmistamas krapsakas Jackie, kes lisas meie tegusasse tööpäeva veidike mängulisust.

2. Küllap arvasid paljud, et Tartu kolleegid istusid kapsakolmapäeval näljase ja õnnetuna vaikselt kapsalehte näksides? Oo, ei - sugugi mitte. Töötajad tõdesid, et kolleegid neil ei ole mitte ainult targad, vaid ka imelised kokad.