Blogi / Näitus „Südame ruum“ pakub sissevaadet asenduskodus kasvavate laste mõtetesse

Kes on need lapsed, kes ei saa kasvada sünniperes? Millised nad on? Millest nad mõtlevad ja mis neile rõõmu teeb? T1 Mall of Tallinna 4. korrusel avatud näitus-videoinstallatsioon „Südame ruum“ on loodud selleks, et pakkuda sissevaadet inimeste ellu, kes on veetnud osa elust hooldusperes, ja laste mõtetesse, kes elavad praegu asenduskodus.

sydameruumNäituse idee ühe autori, Taevas Ogilvy strateegiajuhi Toomas Järveti sõnul on näitus osa Tervise Arengu Instituudi hooldusperede teavituskampaaniast, mille eesmärk on laiemalt tutvustada hoolduspereks olemise võimalust kui ühte perepõhise asendushoolduse vormi. “Loodame väga, et see näitus paneb nii mõnegi perekonna mõtlema, kas ka nende südames on ruumi lapsele, kes vajab peret,” lausus Järvet.

Näituse keskseks osaks on T1 Mall of Tallinna neljandale korrusele püstitatud 125 eriilmelist T-särki, millele on trükitud täna asenduskodudes elavate laste joonistused ja kirjad. „Võtsime ühendust asenduskodudega ja palusime, et neis elavad lapsed joonistaksid või kirjutaksid midagi, mis neile meeldib või mis on neil hingel. Saime kokku hulga vahvaid, rõõmsaid ja isikupäraseid teoseid, millest igaühel on unikaalne sõrmejälg. Trükkisime joonistused särkidele, et anda neile inimesekujuline lõuend,“ kirjeldab Järvet. „Pildid räägivad enda eest, aga üks on selge: need lapsed on samasugused nagu teisedki. Neil on unistused ja soovid, nad õpivad ja kasvavad ning vajavad hoolt ja armastust nagu kõik lapsed. Nad vajavad turvalist kasvukeskkonda – kodu.”

Lisaks fuajeesse riputatud särkidele on näitusel avatud ka videoruum, kus on võimalik vaadata kolme, nüüd juba täiskasvanuks saanud noore lugu hooldusperes kasvamisest.

Sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonna asendushoolduse valdkonna juhi Nadežda Leoski sõnul vajab iga laps peret ja kodusoojust, armastust, mõistmist ja kuuluvustunnet. „Iga lapse kõrval peaks olema turvaline ja hooliv täiskasvanu, kes võtab teda sellisena nagu ta on, kogu tema kogemuste pagasiga. Laps vajab inimest, kes toetab teda iga päev nii heas kui halvas, kes kuulab ja on tema jaoks alati olemas,” selgitab Leosk. Paraku aga ei saa kõik lapsed elada ja kasvada oma sünniperekonnas. Põhjused võivad olla erinevad – vanemate haigestumine või muud keerulised olukorrad, mistõttu vanemad ei saa oma lapse eest hoolt kanda. Need on lapsed, kes vajavad tuge ja hoolt mõnes teises, just neile sobivas peres.

“Loodame väga, et see näitus kõnetab ja tekitab inimestes rohkem huvi asendushoolduse vastu. Ootame peresid, kes on valmis nendele lastele oma südame avama ja kodusoojust pakkuma. Ühendust võivad võtta julgelt ka need pered, kelle jaoks see teema on uus, kuid tunnevad, et see neid puudutab. Meie spetsialistid on peredele toeks oma soovides ja võimalustes selgusele jõudmisel,” lisas Leosk.

Näitus on avatud 31. jaanuarini 2020 kaubanduskeskuse T1 Mall of Tallinna, 4. korrusel. Tule vaata näitust ja videointervjuusid ning mõtle, kas ka sinu südames on ruumi lapsele, kes vajab peret.

Kui Sul tekib küsimusi või soovid selle teema kohta rohkem infot, helista asendushoolduse infotelefonile 655 1666 või kirjuta aadressile asendushooldus@sotsiaalkindlustusamet.ee.

Täname: Haiba Lastekodu, Tallinna Lastekodu, Tallinna Laste Turvakeskuse Männi turvakodu, Tartu Perekodu Käopesa, Tudulinna asenduskodu, Viljandi SA Perekodu, Vinni Perekodu, SOS Lasteküla: Juuru SOS Lasteküla, Kohtla-Järve SOS Lasteküla; Anna, Maarja ja Ulvar

Näitus on osa Tervise Arengu Instituudi (TAI) perepõhise asendushoolduse teavituskampaaniast, mida toetab Euroopa Sotsiaalfond.