Blogi / Oktoobris algas vaimse tervise kuu, mis keskendub seekord üksildusega toimetulekule

Üksildusest on saamas üha enam individualiseeruva ja digitaliseeruva ühiskonna varjupool. Lähedaste kontaktide puudumine võib olla suur risk nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele ning sellest võib kergesti välja kujuneda depressioon või ärevus.

Sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisaski sõnul teeb erilist muret laste ja noorte vaimne tervis, kelle seas suurenes COVID-19 kriisi ajal suitsiidikäitumine; pea pooled noored kurdavad ka masendunud meeleolu. „Kui laste puhul avaldusid kriisi mõjud vahetumalt, siis täiskasvanud inimeste reaktsioonid kriisile võivad ilmneda väikese viivisega,“ selgitas Merike Sisask. Ta leiab, et inimesi ei tohi murega üksi jätta ja lähedasi enda ümber tuleb märgata.

Vaimse tervise kuu ja messi eestvedaja VATEK-i juht Ott Oja sõnul saab nii ootamatult kui ka pikema perioodi jooksul tekkinud üksildust leevendada, oluline on säilitada lootus ja otsida abi õigel ajal. „Takistuseks võib saada vanuseline diskrimineerimine ja üksilduse häbenemine, mille tagajärjel sulguvad paljud veelgi suuremasse isolatsiooni. Pideva kiire tempo juures tuleks võtta aega lähedaste märkamiseks ja vajadusel neile toeks olla. Seda nii kogukonna kui ka perekonna tasandil,“ rääkis Oja.

Just seetõttu on seekordne vaimse tervise kuu pühendatud üksildusele, et aidata inimestel luua elus paremaid suhteid, olla toeks üksildasele või enda üksildusega paremini toime tulla. 10. oktoobril toimunud vaimse tervise päeva messil „Üksildus“ jagasid oma kogemusi tuntud inimesed ja kogenud spetsialistid.

Messil arutleti, kuidas üksildased inimesed ennast tunnevad ning millised on üksilduse põhjused, tagajärjed ja toimetulekuvõimalused. Ettekannetes ja diskussioonides keskenduti nii noorte seas levinud üksildusele kui ka elukaare ning identiteedimuutusega seotud üksi jäämisele, olgu selleks siis kaaslase lahkumine, töökaotus, pensioniikka jõudmine, hooldekodusse sattumine või suured muutused tervislikus seisundis. Samuti arutleti, kuidas muuta üksi veedetud aeg võimalikult nauditavaks ning kuidas selleks valmis olla. Üksildust ei ole alati kerge ära tunda, seetõttu räägiti ka märkidest, mille abil üksildast inimest ära tunda ja kuidas talle abi pakkuda.

Virtuaalselt toimunud messi saab järele vaadata VATEKi kodulehelt või Elisa Stage kanalilt. Kogu oktoobrikuu jooksul saab osaleda üle Eesti toimuvates virtuaalsetes tasuta töötubades, mida korraldavad koolitajad, terapeudid ja psühholoogid. Teavet töötubade kohta saab samuti VATEKi kodulehelt.

Allikas: Vatek.ee