Blogi / Toitumine majanduslikult raskel ajal
Toitumine majanduslikult raskel ajal
- Autor:Tervise Arengu Instituut
- 09. November 2022
Tervislik toitumine tundub kallis, mistõttu valitakse sageli tooteid, mis on odavamad. Kuid alati ei pruugi odav olla toidu toiteväärtuselt parim valik. Näiliselt kallim toode on üldjuhul täisväärtuslikum (selles on rohkem ja mitmekesisem valik toitaineid), kuid võib tegelikult osutuda isegi odavamaks. Samuti võib sama raha eest teha kvaliteetsemaid valikuid.
Toitumisel on meie tervise hoidmisel oluline osa. Selleks, et oma tervist paremini toetada, ära unusta pöörata tähelepanu oma toiduvalikule ka keerulistel aegadel.
Nõuanded, mis aitavad raha säästa:
- Koosta poodi minekuks alati ostunimekiri, nii väldid impulssoste.
- Jälgi allahindlusi, kuid samal ajal vaata ka toote säilimisaega.
- Kui kasutad toiduainet sagedamini ja suuremas koguses (eriti neid, mis säilivad kauem, nagu näiteks kuivained, pähklid-seemned), tasub osta suurem pakk, mille kilohind on tihti odavam. Kui korraga kõike ära ei tarbi, siis saab mitmeid toite (nt pagaritooteid, liha, kala) säilitada sügavkülmas.
- Samasuguste toodete puhul on mõttekam võrrelda kilo- kui tükihinda. Tükihind võib ekslikult jätta odavama toote mulje, sest nende kaalud erinevad.
- Võimaluse korral tee ise süüa värskest toorainest. Konserve, pool- ja valmistooteid osta võimalikult harva. See on küll ajamahukam, kuid parema toitainelise väärtusega ja kokkuvõttes ka odavam.
- Iga päev võiks vähemalt kord laual olla puder (hommikusöögiks või prae lisandiks). Parimad valikud on kaerahelbed, tatratangud, mitmeviljahelbed, Puder hommikusöögiks on odavam kui võileivad, kuid samas võiks päeva jooksul toitude kõrvale süüa 3–4 viilu leiba.
- Rohkem köögivilju, sh kaunvilju (herned, oad, läätsed) – nii vahepaladeks kui ka roogade sisse. Mida rohkem paned liha sisaldavate roogade (nt hautiste, kastmete vm) sisse köögivilju (nt porgandit, peeti, kapsast, sibulat), seda odavamaks roog läheb ja lisaks sisaldab suuremas koguses vajalikke toitained.
- Osta maitsestamata piimatooteid ja maitsesta neid ise (vähese koguse suhkruga, kakaoga, magusate puuviljade tükkidega, marjadega) – saad toidu, mis sisaldab vähem lisatud suhkruid ja on suure tõenäosusega ka odavam kui poest ostetud magustatud kohupiim-jogurt.
- Eelista alati maitsestamata kala, linnuliha, liha, hakkliha, kuigi kilohind võib tunduda maitsestatud toodetel pisut soodsam. Tegelikult maksad maitsestatud toodete puhul osa raha hoopis neisse lisatud vee ja soola eest.
- Janu kustutamiseks sobib kõige paremini puhas vesi. Kui soovid osta poest mahlatoodet, vali alati mahl ning lahjenda seda ise veega. Nektaris on mahlasisaldus umbes kolmandik, mahlajookides on mahla väga vähe sees. Kui lahjendad ostetud mahla ise selliseks nagu on poes müüdav mahlajook, võid seda saada ühest liitrist isegi umbes 15 liitrit. Mahlajoogile annab sageli maitse suhkur ja lõhna- ja maitseained.
- Maiustusi (kommid, saiakesed, karastusjoogid jne) peaksid kõik inimesed söömanii vähe kui võimalik. Nende ostmine on üsna kulukas ja samas on nad ka väga madala toiteväärtusega. Nende asemel sobivad puuviljad-marjad, pähklid-seemned. Kui ikka sooviks midagi magusat, küpseta ise väike kook.
- Puu- ja köögiviljade ja marjade puhul eelista hooajalisi vilju, mis on odavamad.
- Tihti on külmutatud puu- ja köögiviljade ning marjade kilohind odavam ning kvaliteet parem kui mittehooajalistel värsketel viljadel.
- Kui on võimalik ise vilju-marju kasvatada, tuttavatelt saada või metsast korjata ning sügavkülma panna, on see suureks abiks. Aiatöö ja marjade korjamine on ka hea füüsiline koormus. Ise hoidiseid teha on odavam, ja kui kasutada vähem soola/suhkrut, siis ka tervislikum.
Näidismenüüd tervislikuks, aga soodsamaks toitumiseks leiad retseptivihikutest:
- Retseptivihik „Abiline 2022“
- Retseptivihik „Mitmekesista oma toidulauda I“. Retsepte toidupakis olevate toitude kasutamiseks
- Retseptivihik „Mitmekesista oma toidulauda II“. Retsepte toidupakis olevate toitude kasutamiseks
Trükised on valminud SOM-i ja TAI koostöös ning retseptide koostamisel on võetud arvesse riiklikult jagatavate toiduabipakkide sisu. Retseptid koostasid Anton Karavajev – Inglise Kolledži kokk ja ühenduse TUBLI 5 koordinaator, koos Inglise Kolledži vabatahtlike ühendusega TUBLI 5 ning Lia Virkus – Eesti Naise toimetaja ja paljude retseptiraamatute autor.
Allikas: toitumine.ee
-
-
Saada kiri: terviseinfo@tai.ee