Uudised / Terve Eesti SA: Alkoholikultuur vajab ümbermõtestamist

Terve Eesti SA esitles täna uut ennetusprogrammi, mis keskendub alkoholi tarvitamisest tulenevate kahjude vähendamisele ja rõhutab vajadust Eesti alkoholikultuur ümber mõtestada.

Eesmärk on programmi abil kutsuda Eesti inimesi mõtlema ja arutlema, kuidas alkoholi tarvitamisest tulenevat kahju vähendada, ning luua senisest teadlikum alkoholi tarbimiskultuur. Eesti Konjunktuuriinstituudi tänavuse uuringu põhjal arvas 75% Eesti elanikest, et alkoholi juuakse palju ning inimesed peaksid ise oma suhtumist alkoholi tarbimisse muutma ja olema teistele, sealhulgas lastele, paremaks eeskujuks.

Terve Eesti Sihtasutuse tegevjuhi Keit Fomotškini sõnul on rohke alkoholitarvitamine saanud osaks kultuurist ja sedasi jätkates taastoodame olemasolevaid käitumismustreid, kujundades sarnaselt ka järeltuleva põlve alkoholisse suhtumist ning nende tarbimisharjumusi.

"Kui me täiskasvanutena teadvustame, miks ja kuidas alkoholi tarvitame ning purjusolekut taunima hakkame, siis oleme esimese suure sammu alkoholikultuuri ümbermõtestamise teekonnal edasi astunud ja saame vajalikud teadmised ning eduka käitumismustri kinkida ka lastele," lisas Fomotškin.

Programmi raames korraldab Terve Eesti SA praktilisi seminare töökohtadel, ulatudes nõnda töötajate, nende kodude ning laiema ühiskonnani. Korraldatakse ka avatud koolitusi ning käiakse lasteaedades ja koolides. Seminaridel julgustab Terve Eesti SA inimesi alkoholikultuuri üle arutlema, seda teadlikult muutma ja kujundama.

Programmi valmimist toetasid Finesta, Olde Hansa ja Tallinna Vesi. Finesta juhi Heikki Maki sõnul on teadlikumal alkoholi tarbimiskultuuril ka otsene mõju konkurentsivõime säilitamisele ja uute töökohtade kasvule. "Ettevõtte olulisim ressurss on töötajad ja edukas inimressursside arendamine tagab ettevõttele konkurentsieelise. See on ka üks põhjuseid, miks otsustasime Finestaga programmi loomist toetada," ütles Maki.

Muutuse võtmeteguriks on alkoholi tarvitamisega seotud normide teadlik loomine ja kujundamine tööl, kodus, sõprade seltsis ja ka ühiskonnatasandil laiemalt. Üheks oluliseks sõnumi kandjaks on ühiskonnas ka alkoholi pakkuvad toitlustusasutused, keda Terve Eesti ja restoran Bonaparte kutsuvad üles täiendama alkoholivabade jookide valikut ning pakkuma külastajatele veini kõrvale vett.

Üleskutse: Alkoholivabade jookide valik laiemaks

Terve Eesti SA ja restoran Bonaparte kutsuvad kõiki toitlustusasutusi täiendama alkoholivabade jookide valikut ning pakkuma külastajatele veini kõrvale vett.

Restorani omaniku Häli Tarumi sõnul soovib Bonaparte olla eeskujuks Eesti joogikultuuri arendamisel ning julgustab kõiki Eesti toitlustusasutusi initsiatiiviga liituma, pakkudes rohkem põnevaid alkoholivabasid jooke, mida saaksid nautida nii lapsed, beebiootel emad kui ka lihtsalt nauditavat maitseelamust soovivad külastajad.

Terve Eesti tegevjuhi Keit Fomotškini sõnul aitab alkoholi kõrvale tarvitatav vesi ennetada vedelikupuudust, mürkainete kogunemist ja on lihtne ning oluline samm alkoholikultuuri arendamisel.

 

Lisainformatsioon:
Kersti Karu
Terve Eesti Sihtasutuse kommunikatsioonijuht
Mob 5343 5826
kersti@terve-eesti.ee