Uudised / Tasuta HIV-kiirtesti käis tegemas 659 inimest

Tasuta HIV-kiirtesti käis tegemas 659 inimest

  • Autor:Koalitsioon "Ettevõtted HIV vastu"
  • 03. Detsember 2012

Koalitsioon „Ettevõtted HIV vastu" ja Tervise Arengu Instituut korraldasid möödunud laupäeval Tallinnas, Tartus ja Jõhvis HIV-kiirtestimise, mille jooksul ei tuvastatud mitte ühtegi nakatunut.

1. detsembril ehk ülemaailmsel AIDSi vastu võitlemise päeval andis kolmes linnas kuue tunni jooksul proovi kokku 659 inimest.

Kiirtestimist korraldanud „Ettevõtted HIV vastu" eestvedaja Keit Fomotškini sõnul väärivad testi teinud inimesed tunnustust enda ja lähedaste tervisest hoolimise ning probleemi teadvustamise eest.

„Heade teadmiste kõrval on võrdselt oluline inimeste tegelik käitumine, partneriga rääkimine ja HIV-testi tegemine," ütles Fomotškin. „Heast usust ainuüksi ei piisa. Vaid HIV-test annab kindla teadmise, kas oled nakatunud või mitte."

Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialisti Iveta Tomera-Vahteri sõnul võib HIV märkamatult püsida organismis kuni kümme aastat, ilma et endast kuidagi märku annaks.

„HIV levib üha enam seksuaalsel teel ning 64% kõigist nakatunutest on vanuses 25-49," lausus Tomera-Vahter. „Paljud inimesed ei tea, et HIV-testi saab teha aastaringselt, anonüümselt ja tasuta AIDSi nõustamiskabinettides, pere- ja eriarsti juures ning kõikides Eesti Seksuaaltervise Liidu noorte nõustamiskeskustes üle Eesti."

Koalitsiooni „Ettevõtted HIV vastu" kuuluva Swedbanki personalijuhi Signe Kaursoni sõnul on kiirtestide tegemine üks efektiivseim lahendus viiruse leviku piiramisel. „Usume, et testimine aitab kaasa eluterve inimvara säilimisele, mis on tähtis nii ettevõtete kui riigi jätkusuutlikkuse seisukohast," lisas ta ja avaldas tunnustust kõikidele testi teinud inimestele.

Ühe päevaga jagati 40 vabatahtliku abiga ligi 3000 kondoomi ja 1000 HIV-teemalist infovoldikut. Testimisaktsiooni toetab kaheksa spordiklubi, kes annavad külastajatele teavitusmaterjale ja julgustavad tegema HIV-testi. Abiks on Meriton, Fittest, Sparta, Zelluloos, Reval Sport, Tulbi, TTÜ ja Ida spordikeskus. Sarnaselt panustavad Statoil ja Coca Cola Plaza.

Ülemaailmse AIDSi vastu võitlemise päeval said soovijad tasuta ja anonüümselt HIV-kiirtesti teha Tallinnas Solarise Keskuses, Tartus Lõunakeskuses ning Jõhvis Jewe kaubanduskeskuses. Tasuta testidega toetas üritust Aids Healthcare Foundation.

Terviseameti andmetel on Eestis 2012. aasta 30. novembri seisuga kokku diagnoositud 8359 HIV-nakatunut.

Koalitsiooni „Ettevõtted HIV vastu" kuulub hetkel 11 tööandjat: Swedbank, Nordecon, TNS Emor, Hill&Knowlton Eesti, Johnson&Johnson, TBWA\Guvatrak, Coca-Cola Baltikum, Radisson BLU Hotell Tallinn, Rimi Eesti, Boehringer Ingelheim Eesti filiaal ja Meedius Eesti. www.hooli.ee

HIV_test_1 HIV_test_3

HIV_test_2