Uudised / Teavituskampaania aitab vanematel laste sõltuvusi ennetada

Teavituskampaania aitab vanematel laste sõltuvusi ennetada

  • Autor:Siseministeerium
  • 04. Detsember 2013

Täna algab teavituskampaania „Lapsevanem, ära maga maha õiget aega!", millega juhitakse vanemate tähelepanu sellele, kuidas rääkida oma lastega alkoholist, suitsetamisest ja narkootikumidest. Kõik selleteemalised nõuanded koonduvad veebilehele tarkvanem.ee.

„Eesti lapsed alustavad meelemürkide tarvitamisega väga vara – näiteks on iga kolmas 11-aastane joonud ära pudeli õlut või siidrit, iga kolmas 13-aastane olnud purjus ja iga kolmas 15-aastane proovinud mõnda narkootikumi. Mida varem meelemürkide kasutamisega alustatakse, seda kahjustavam on ainete mõju kesknärvisüsteemile ja aju arengule ning seda suurem on tõenäosus sattuda neist ainetest sõltuvusse," rääkis SinaMina perekeskuse terapeut Kadri Järv-Mändoja.

Sõltuvusainete kasutamisega on seotud ka erinevad korrarikkumised, probleemid koolis ja tülid vanemate ja sõpradega.

Siseministeeriumi tellitud teavitus kutsubki lapsevanemaid üles oma lapsega võimalikult varases eas sõltuvusainetest rääkima. „Sõltuvuste ärahoidmine või vähemalt edasi lükkamine on võimalik, selleks peab aga vanem oma lapsele kehtestama kindlad piirid – näiteks, et enne täiskasvanuks saamist keelatud aineid ei tarvitata. Kõige parem vanus oma lapsega rääkida on enne teismeiga – siis, kui laps veel vanemaid kuulab," rääkis Mändoja.

Teavitussõnumeid võib detsembris ja jaanuaris märgata erinevates meediakanalites, tänaval ja isegi kinos. Kogu vanematele suunatud info koondub veebilehele tarkvanem.ee, kust vanemad leiavad tekste, videoklippe ja lugemissoovitusi, mis annavad nõu oma lapsele piiride kehtestamiseks ning lükkavad ümber kõige levinumaid selleteemalisi müüte.

 

Lisainfo:

Mihkel Loide
Siseministeeriumi kommunikatsiooniosakonna pressinõunik
tel 612 5210, mob 5300 1777
mihkel.loide@siseministeerium.ee