Uudised / Aasta tervisesõber on Merike Martinson ja Aasta tervisedendaja Mai Maser

7. aprill on ülemaailmne tervisepäev, mis tunnustab Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) loomist ja pakub võimaluse igal aastal tõsta päevakorda globaalse tähtsusega terviseteemasid. Tervisedenduse praktikutest ja teaduritest koosnev Eesti Tervisedenduse Ühing tunnustab 2014. aastal viiendat korda avaliku elu tegelast, kes on oma tegevusega toetanud ja tähtsustanud rahva tervist, ning kuuendat korda tervise edendajaid.

Tänavu valiti Aasta tervisesõbraks Tallinna abilinnapea Merike Martinson. Dr Merike Martinson on kauaaegne Tallinna abilinnapea sotsiaalhoolduse ja -kindlustuse ning tervisevaldkonnas. Ta on olnud eestvedajaks Tallinna Tervisekoalitsiooni ja Tallinna linnaosade tervisedendajate võrgustiku loomisel ning väga palju mõjutanud teiste sektorite otsusetegijaid mõtlema tervisekeskselt. Tema eestvedamisel valmis 2010. aastal Tallinna terviseprofiil, mis annab ülevaate linnaelanike terviseolukorrast ja tervist mõjutavatest teguritest ning on aluseks tervisestrateegiate ja -programmide koostamiseks. Merike Martinsoni eestvedamisel liitus Tallinn teise pealinnana maailmas 28. mail 2013 rahvusvahelise Safe Community (Turvaline kogukond) võrgustikuga.
Varasemalt on Aasta tervisesõbraga tiitliga tunnustatud Evelin Ilvest, Arnold Rüütlit, saadet Ringvaade ja G4S-i.

Aasta tervisedendaja 2014 on dr Mai Maser. Mai Maser on pediaater ja Tartu Ülikooli emeriitdotsent, 1980. aastatel sai ta tuntuks TV-sarja „Terve laps" teledoktorina. Mai Maser oli 15 aastat (1991–2005) rahvusvahelise kooliõpilaste terviskäitumise uuringu (HBSC study) läbiviija ja koordineerija Eestis. Aastatel 1999–2005 oli ta Eesti laste ja noorte riikliku terviseprogrammi juhiks. Peale selle on ta olnud aastakümneid tervisliku toitumise propageerija ja mitmete projektide juht. Mai Maser on Eesti toitumisteaduse seltsi rajaja ja olnud selle esimene president ning juhtinud Eesti toidusoovituste väljatöötamist. Mai Maser on rohkete trükiste autor ja kaasautor, nt "Hõbedaste aastate kokaraamat" (2010), "Kaalul on ülekilod. Nõuanded ja edulood neile, kel aastaid 40+" (2012). 2013. aastal ilmus „Kogu pere toiduraamat". Viimastel aastatel on dr Maser lepinguline lektor Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis ja Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžis, õpetades tervise edendamist ja toitumist. Ta on OÜ Figuurisõbrad tervisliku toitumise nõustamise peakonsultant, kuulub Eesti toidusoovituste koostamise töögruppi ning on ajakirja „Kodutohter" regulaarne autor. Mai Maserile on 2012. aastal omistatud töö eest tervislike toiduvalikute järjekindla suunamise eest Põllumajandusministeeriumi hõbedane teenetemärk, ta on Eesti Akadeemiliste Naiste Ühingu president. Maser on Eesti Tervisedenduse Ühingu liige ja oli juhatuse liige aastatel 2005–2010. Suvel 2013 tähistas Mai Maser oma 75. sünnipäeva.

 

Lisainfo:
Ülle Rüüson
Eesti Tervisedenduse Ühingu juhatuse liige
ylle.ryyson@tervis.ee
mob 528 4090
www.tervis.ee