Uudised / Eesti Seksuaaltervise Liit kutsub rahvusvahelise rasestumisvastaste vahendite päev...

26. septembril tähistatakse igal aastal rahvusvahelist rasestumisvastaste vahendite päeva, millega seoses kutsub Eesti Seksuaaltervise Liit läbi www.amor.ee internetiportaali jagama lugusid seksuaalhariduse ja seksuaaltervise teemadel – olgu ajendiks sõpradelt või vanematelt kuuldu, internetist nähtu, kooli inimeseõpetuse tunnis toimunu või noorte nõustamiskeskuses kogetu.

„Noorte teadlikkus rasestumisvastaste vahendite kasutamise osas on paranenud ning järjest enam valitakse endale sobivamat rasestumisvastast vahendit juba enne seksuaalelu alustamist. Üha rohkem kasutatakse ka topeltmeetodit – see tähendab, et noormees või mees kasutab kondoomi ja naine või neiu lisaks hormonaalset rasestumisvastast vahendit," ütles Eesti Seksuaaltervise Liidu president, naistearst dr Mairi Kaha.

Rahvusvahelises võrdluses on Eestis õpilaste seas esmasseksuaalvahekorras kondoomi kasutamine aasta-aastalt sagenenud ja Euroopa riikide hulgas on Eesti näitajad ühed parematest.

"Teostatud uuringud näitavad, et 1990ndatel juurutatud kohustuslikud seksuaalhariduse tunnid inimeseõpetuse aine raames koolides ning noortele suunatud seksuaaltervise alaste nõustamiskeskuste võrgustiku loomine on olnud väga õiged ja tõhusad sammud meie noorte seksuaaltervise kiirel paranemisel," lausus Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse liige, naistearst dr Kai Haldre.

Amor.ee internetiportaalis toimuva internetinõustamise statistika näitab, et suurim osakaal on küsimustel, mis puudutavad rasestumisvastaste vahendite kasutamist. See viitab, et tänapäeva noored on väga teadlikud ja hoolivad nii iseenda kui ka partneri seksuaaltervisest," lisas internetinõustamise süsteemi administraator Kerli Hannus.

Noorte seksuaaltervise alast internetinõustamist www.amor.ee keskkonnas rahastatakse käesoleva aasta jaanuarist kuni 2015. aasta detsembrini Sotsiaalministeeriumi kaudu Norra finantsmehhanismidest 2009.–2014. aasta programmi „Rahvatervis" vahenditest.

Rahvusvahelist rasestumisvastaste vahendite päeva toetab kogu maailmas farmaatsiaettevõte Bayer HealthCare. Firma Bayer HealthCare teadusuuringud ja tegevus keskenduvad diagnostilisele kuvamisele, erimeditsiinile, üldmeditsiinile ja naiste tervishoiule. Selle ettevõtmisega on ühinenud väga mitmed rahvusvahelised organisatsioonid.

Eesti Seksuaaltervise Liit on sõltumatu vabaühendus, mille eesmärk on inimeste seksuaal- ja reproduktiivtervise edendamine ning seksuaalsete ja reproduktiivsete õiguste kui inimõiguste kaitse. Liidu tegevus on keskendunud sellealase informatsiooni ja teenuste pakkumisele.

 

Lisainfo:
Kerli Hannus
Eesti Seksuaaltervise Liit
mob 566 54 313
estl@estl.ee
www.amor.ee