Uudised / Lastepsühhiaatriline abi on nüüd kättesaadav ka väiksemates linnades

Septembri jooksul avati Norra toetuste programmi "Rahvatervis" raames piirkondlikud vaimse tervise nõustamismeeskonnad Võrus, Põlvas, Valgas, Narvas ja Kohtla-Järvel. Meeskonnad aitavad parandada ambulatoorsete vaimse tervise teenuste kättesaadavust lastele ja noortele.

Terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul mõjutavad mitmed tegurid laste vaimset tervist ning iga aastaga on kasvanud vajadus lastepsühhiaatrilise abi järele. "Kui seni said lapsed, noorukid ja nende pered vaimse tervise alast nõustamist peamiselt Tallinnas ja Tartus, siis tänaseks loodud viis piirkondlikku nõustamismeeskonda muudavad lastepsühhiaatrilise abi paremini kättesaadavaks ka teistes linnades. See on oluline samm, et laste ja noorukite psüühikahäireid varakult avastada ja nendega õigeaegselt ning tulemuslikumalt tegeleda," ütles Normet.

Kõikides nendes meeskondades töötavad vaimse tervise õde, sotsiaaltöötaja ja psühholoog. Need spetsialistid nõustavad lapsi ja noori ning nende peresid. Koostöös selgitatakse välja, mis tasandil ja millise valdkonna spetsialistide abi lapsed ja noored vajavad ning kas tekkinud häired nõuavad ka meditsiinilist sekkumist ja edasist pidevat jälgimist.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliinik koordineerib Põlva, Valga ja Lõuna-Eesti haiglate juurde loodud nõustamismeeskondi ning koostöös Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga nõustamist ka Narva haiglas ja Ida-Viru keskhaiglas Kohtla-Järvel.

Sotsiaalministeerium viib ellu Norra toetuste programmi "Rahvatervis" koostöös Norra Rahvatervise Instituudiga. Programmi tegevused on peamiselt seotud vaimse tervise teenuste arendamise, kvaliteedi ja kättesaadavuse suurendamisega. Selle raames luuakse neli regionaalset laste vaimse tervise keskust, Tallinnas, Lõuna-Eestis, Lääne-Eestis ja Ida-Virumaal.

 

Lisainfo:
Aleksandra Solntseva
Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik
tel 626 9369, mob 5826 2265
aleksandra.solntseva@sm.ee