Uudised / Puder ja kapsad. Näitus toidu- ja söömismaailma kirjust pildist TTÜ muuseumis

Kolmapäeval, 20. mail kell 15 avatakse toidukultuuri kirjut maailma tutvustav näitus "Puder ja kapsad" Tallinna Tehnikaülikooli muuseumi galeriis Futurum.

Näituse avamisel saab maitsta mitmeid konkursi "Eesti Parim Toiduaine 2015" võidutooteid. Oma parimate toodetega on väljas A.Le Coq, Põltsamaa Felix, Valio Eesti, Eesti Pagar, Bacula, Gurmeeklubi jt.

TTÜ muuseumi direktor Liia Rebane: "Toitumine on valdkond, mille rakendumist me oma organismis otseselt ja vahetult tunda saame. Toidu söömine on kui praktika, mille tulemused näitavad, kuidas reageerib seedesüsteem, mis toimub, kui allume oma isudele või lähtume teadliku söömise põhimõtetest. Võib öelda, et oled see, mida sööd."

Näitus esitab toidu loo, seda nii tänapäeva inimese silmade läbi kui sajandite tagant. Näha saab perenaise töövahendeid kohviubade röstimisel ja vahvlite tegemisel 19. sajandist kui ka selle aasta Eesti parima toiduaine nimetuse saanud toodet. Näitusel on rikkalik valik maitseaineid, mille tuvastamiseks on vaja tundlikku haistmismeelt ning nutikust arvamaks, milliste teraviljadega on tegemist. Välja on pandud polaarmatkaja Timo Palo ja Eesti sõduri toiduratsioon. Muljetavaldav on prügi hulk, mis jääb järele neljaliikmelise perekonna kuu aja jooksul tarbitud toidust, seda näeb näitusel prügitornina.

Eksponeeritud on metallikunstnike Tõnu Arraku ja Nils Hindi teoseid ning käesoleva aasta Kristjan Raua preemia laureaatide, Silja Saarepuu ja Villu Plinki video Dietá.

Millal algas Eestis kilude soolamine? Milliseid putukaid tarvitab inimene toiduks? Mis on maailma kalleim maitseaine? Milline on ebasümmeetriline kokanuga, kust on pärit sõna "vekkima"? Milleks kasutati keskajal martsipani? Mida põnevat saab toota Eesti vetikatest? Milline taldrik oli kasutusel Tallinna kuulsaimas hotellirestoranis "Kuld Lõvi"? Kuidas näeb välja võipalli veeretaja?

Näitus on sündinud koostöös: Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Kaitsevägi, Eesti Maaülikool, Eesti Meremuuseum, Eesti Taimekasvatuse Instituut, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Eesti Tervishoiumuuseum, Eesti Toiduliit, Kaarli Talukaup, Leibur, Polli Aiandusuuringute keskus, Santa Maria, Saarioinen Eesti, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Põllumajandusuuringute Keskus, Tallinna Ülikool, Tartu Ülikool, Terviseameti Kesklabor, Tervise Arengu Instituut, Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogiate Arenduskeskus, TTÜ keemiainstituut, TTÜ Kuressaare Kolledž, TTÜ toiduainete instituut, Veterinaar- ja Toiduamet.

Näituse teemaarendused ja visuaali on loonud loovagentuur Pult, kuraator on Tallinna Tehnikaülikooli muuseum.

Näitus on avatud detsembrini 2017.

 

Lisainfo:
Tiina-Maria Vint
TTÜ muuseum
tel 620 3438
tiina-maria.vint@ttu.ee