Uudised / Sõbrapäeva eel tähistatakse rahvusvahelist kondoomipäeva

Eesti HIV-positiivsete Võrgustik kutsub kõiki osa saama rahvusvahelise kondoomipäeva üritustest, mis toimuvad Tallinnas 12. veebruaril ning Jõhvis 13. veebruaril. Ürituste käigus jagatakse tasuta kondoome ning saab lähemalt teada turvalise seksi olulisusest.

12. veebruaril kl 13-15 Tallinnas sõidab ringi Citytour’i buss päeva motoga: Paki oma armastust! Üle linna Võrgustiku vabatahtlikud ja töötajad jagavad kondoome. Muuhulgas külastatakse Tallinna Teeninduskooli (Majaka 2) ning Riigikogu (Lossi plats 1). 

Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku tegevjuhi Latšin Alijevi sõnul päeva moto pole sugugi juhuslik: “Me kutsume kõiki üles kasutama kondoome, sõltumata teie sättumusest, vanusest või seksuaalsest kogemusest. Ebaturvalise seksuaalse vahekorra käigus võib igaüks HIV-i nakatuda. Seega, peab alati teadma enda ja partneri HIV-staatust”, ütles Alijev.

13. veebruaril toimuvad üritused Jõhvis. Algusega kl 13 toimub Jõhvi Keskväljakul heategevuslik kontsert, millest võtab osa laulja ja muusik Jelena Kovostjanova. Külalisi lõbustavad suured nukud. Kõik kohalviibijad saavad teha HIV-testi, samuti jagatakse tasuta kondoome, infomaterjale ning pakutakse kerget maitsvat ampsu.

Latšin Alijev ütleb, et inimeste teadlikkus seksuaalsel teel levivatest infektsioonidest ning tasuta kondoomide kättesaadavus on endiselt olulised murekohad meie ühiskonnas. “Eestis, kus igal 100. elanikul on diagnoositud HIV ning kus valdav osa uusi juhtumeid on tingitud kaitsmata seksimisest, peavad inimesed aktiivsemalt kondoome kasutama”, lisas Alijev.

Käesoleval aastal on Eestis HIV-i diagnoositud 18 inimesel. Kokku on HIV-i diagnoositud 9281 inimesel, sealhulgas on see AIDS-i staadiumi jõudnud 455 inimesel. Rahvusvahelist kondoomipäeva tähistatakse Sõbrapäeva eel ning selle eesmärgiks on inimeste teadlikkuse tõstmine kondoomide kasutamise vajalikkusest tervise kaitsmiseks.

Eesti HIV-positiivsete Võrgustik on vabaühendus, mille eesmärgiks on võitlus HIV-i epideemiaga Eestis, mille raames toimub HIV-testimine, uusi HIV-positiivseid suunatakse ravile ning pakutakse neile abi ning tõstetakse teadlikkust HIV-i ja AIDS-i probleemist. Kondoomipäeva üritused toimuvad AHF Europe toel.