Uudised / Lääne-Viru ja Harju maavalitsus ootavad retsepte ja soovitusi suhkru piiramiseks

Lääne-Viru maavalitsus ja Harju maavalitsus kutsuvad osalema veebikogumiku „Toidupüramiidi tipp“ koostamisel, et kokku panna veebiväljaanne, millest leiab põnevaid retsepte, nutikaid soovitusi ja kasulikke kogemusi suhkrute tarbimise vähendamiseks.

Raamatus keskendutakse lisatavate suhkrute vähendamisele toidusedelis, lähtutakse siiski laiemalt tervislikust elustiilist, mille osaks on nii tervislikult toitumine kui liikumine. Tervislik toitumine ei tähenda, et pead loobuma toitudest, mis sulle maitsevad. Süüa tuleb ennekõike vajadusele vastavalt, tasakaalustatult ja mitmekesiselt. Toidupüramiidi tipus olevaid maiustusi tuleks süüa pigem harva ja väikeses koguses.

Retseptides peaks olema ära märgitud toorainete täpsed nimetused, kogused ja valmistamise kirjeldus. Lisaks oodatakse ka inimeste luguside ja kogemusi sellest, miks ja kuidas oma toidusedelit muuta otsustati, kust vajalikku infot saati ning mis on aidanud magusaisu kontrolli all hoida.

Raamatus annavad soovitusi Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi ning personaaltreener Sven Hõbemägi. Osalejate vahel loositakse auhindu.

Retsepte, nippe ja persoonilugusid ning pilte oodatakse hiljemalt 13. märtsiks e-posti aadressil kaidy.aljama@laane-viru.maavalitsus.ee või nele.kunder@harju.maavalitsus.ee.


Mida oodatakse:

  • retsepte koos piltidega (kui retsept ei pärine teilt, siis lisage kindlasti juurde viide allikale)
    Milliseid magustoite valmistad? Millega asendad suhkrut toitudes? Kuidas vähendad lisatavate suhkrute (sh mesi, siirupid jne) kogust toidus? Selleks, et teised saaksid teie katsetusi järele teha, võiks retseptis sisalduda lisaks kasutatud toorainete täpsetele nimetustele ja kogustele ka valmistamise lühikirjeldus. Hea on, kui kogused tuuakse grammides (sobib ka tükkides, spl-des jne), kuid kindlasti peab olema puhastatavatel toorainetel (nagu näiteks köögiviljad) juures märkus, kas toodud kogus on esitatud puhastamata või puhastatud tooraine kohta;
  • kogemusi
    Miks otsustasid muuta oma toidusedelit? Millistest kohtadest saad toitumise (eriti just lisatavate suhkrute) kohta infot? Kuidas kontrollida magusaisu ‒ kokkulepped, asendustegevused, traditsioonid?

 

Omaltpoolt pakutakse:

  • võimalust olla kaasatud kasuliku veebimaterjali koostamisel;
  • Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi soovitusi retseptidele ja kogemustele, treening- ja toitumisnõuandeid personaaltreener Sven Hõbemägilt;
  • toredaid auhindu;
  • vahvat veebikogumikku kõigile kasutamiseks.

Allikas: Lääne-Viru maavalitsus