Uudised / Kasuvanemlust käsitlevat dokumentaallavastust „Südames sündinud“ saab nüüd vaadata ...

Eelmise aasta lõpus lavalaudadele jõudnud dokumentaallavastust „Südames sündinud“ saab alates tänasest vaadata täispikkuses ka veebis. 

Lavastus valmis Eesti hooldus-, eestkoste- ja lapsendajaperedega tehtud intervjuude põhjal, lavastust saab vaadata aadressil tarkvanem.ee/kasupere/lavastus-sydames-syndinud. 

Lavastuse „Südames sündinud“ dramaturg on Andra Teede, lavastas Maria Peterson Theatrumist ning näitlejatest mängivad Hele Kõrve, Tõnn Lamp ja Külli Teetamm Linnateatrist. Lavastus on osa Tervise Arengu Instituudi (TAI) perepõhise asendushoolduse teavituskampaaniast, mille eesmärgiks on avada kasuvanemluse temaatikat Eesti ühiskonnas.

“Südames sündinud" algupärase teksti autor Andra Teede kohtus möödunud suvel Eesti inimestega, kes jagasid temaga oma pere lugusid. „Sain tuttavaks ja vestlesin väga erinevate inimestega, kes rääkisid oma igapäevaelust, raskustest ning rõõmudest – kokku sai sellest eriline lugu suurest armastusest ja pereks kasvamisest,“ kirjeldas autor lavastuse teksti loomeprotsessi. Teede lisas, et näidendi „Südames sündinud“ kirjutamine oli tema jaoks kindlasti kõige liigutavam töö, mida ta kunagi on teinud. „Selle näidendi kirjutamine muutis mind paremaks inimeseks ja lavastuse vaatamine muudab samamoodi publikut. Ma olen selles täiesti kindel,“ oli Teede veendunud.

sudamessundinudEtenduse „Südames sündinud“ lavastaja Maria Peterson ütleb, et tegemist on looga südamete kohtumisest ja imede võimalikkusest olukordades, kus see tundub võimatu. „Olles kokku puutunud paljude kasuvanemate ja perre lapsendatud lastega, olen taibanud, et keegi on need mustrid enne läbi mõelnud ja millegipärast just niimoodi toimima pannud. Keerulised teed, suured ja täpsed kohtumised. Lavastusse panustanud inimeste lugusid lugedes ja kuulates olen jälle jõudnud arusaamisele, et iga hetk on üks suur müsteerium ning me ei tohiks lakata imestamast.“

Lavastuse peamine eesmärk on kasuvanemluse ja perepõhise asendushoolduse teema avamine, potentsiaalsete ning olemasolevate kasuvanemate julgustamine ja üldise tolerantsuse kasvatamine ühiskonnas.

Dokumentaallavastuse „Südames sündinud“ loomist toetas Eesti Kultuurkapital ja see on osa Tervise Arengu Instituudi perepõhise asendushoolduse teavituskampaaniast, mida toetab Euroopa Sotsiaalfond.