Uudised / SA Eesti Tervishoiu Muuseum võtab kaubamärgina kasutusele nime Eesti Tervisemuuseum

SA Eesti Tervishoiu Muuseum kasutab alates novembrikuust kaubamärgina nime Eesti Tervisemuuseum. Muuseumi uus nimi iseloomustab paremini muuseumi teemavaldkonda ja väljapanekuid, mis käsitlevad tervist laiemalt kui vaid tervishoiu vaatepunktist.

tervisemuuseumKaubamärgi uuendamise tingis vajadus viia muuseumi nimi ja sisu paremini kooskõlla. Aastate jooksul on muuseumi väljapanekuisse ja haridusprogrammidesse lisandunud uusi teemasid, mis ei keskendu vaid kitsalt tervishoiule. Uus nimi toob rohkem fookusse inimeseks olemise laiemas kontekstis, hõlmates inimkeha ehitust ja toimimist, inimese elukaart, füüsilist ja vaimset tervist ning vastutuse ja teadlike valikute tegemise oma tervise hoidmisel. Samuti on uus nimi kasutajatele lühem, selgem ja suupärasem.

“Oleme muuseumi nime täpsustamise üle arutanud juba pikemat aega. Tervishoid seostub paljudel suuresti meditsiiniga, meie eesmärk on kõnetada inimesi laiemalt. Anname neile mõtteainet, kuidas enda eest paremini hoolt kanda, olla seeläbi õnnelikum ja tervem,” räägib Eesti Tervisemuuseumi direktor Kadri Rannala.

Eesti Tervisemuuseumi populaarne püsinäitus “Avameelselt Sinu kehast” kulgeb läbi kahe maja tutvustades põhjalikult inimkeha anatoomiat ja füsioloogiat, lisaks käsitleb mitmeid teisi valdkondi, mis on meie keha ja tervisega tihedalt seotud – sünd, toitumine, seksuaalsus, sõltuvused, vananemine ja surm. Tervisemuuseum jutustab kui võimas ja imeline on inimkeha ning mida meist igaüks saab ise ära teha oma tervise ja heaolu parandamiseks. Igal aastal pakuvad põnevust ja uusi teadmisi aastanäitused. Kevadel 2021 avaneb Tervisemuuseumis näitus õnnest, vaimsest tervisest ja tasakaalust elus.

Koos muuseumi kaubamärgiga uueneb koduleht tervisemuuseum.ee, sama lõppu hakkavad kandma e-posti aadressid. Muuseumi nimi, logo ja kontaktandmed uuendatakse erinevates keskkondades jooksvalt. Muuseumi nimi on inglise keeles Estonian Health Museum ja vene keeles Эстонский музей здоровья. Muuseumi juriidiliseks nimeks jääb endiselt SA Eesti Tervishoiu Muuseum.

Eesti Tervishoiu Muuseum asutati Tartus 1924. aastal Eesti Arstideseltside Liidu poolt. Muuseum taasasutati 1980. aastal Tallinnas nime all Vabariikliku Sanitaarharidusmaja Tervishoiumuuseum. Renoveeritud ja kaasaegne Eesti Tervisemuuseum asub Tallinna vanalinnas aadressil Lai 30.