Uudised / Digiriigi konverents võtab luubi alla tuleviku tehnoloogiad ja lahendused

10. veebruaril algab rahvusvaheline konverents „Next Generation Government Symposium“, kus on koos akadeemiliste ringkondade, valitsuse ja erasektori esindajad, et mõista järgmise põlvkonna digiriigi probleeme tehnoloogia, hariduse, valitsuse ja õiguse vaatenurkadest.

Konverentsi korraldab Tallinna Tehnikaülikool koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga, kes on programmi kaasanud Tallinna Ülikooli ja Tartu Ülikooli digiriigi parimad eksperdid.

Tallinna Tehnikaülikooli digiriigi uurimisrühma juhi Ingrid Pappeli sõnul on seda sündmust vaja, et luua ülikoolide ja avaliku sektori vahel parem seos. „Meie avalik sektor on väga innovaatiline tehisintellektil põhinevate süsteemide ehk krattide ja teiste tehnoloogiliste arenduste loomisel, kuid digiriigi valdkonnas on veel mitmeid teemasid, mida akadeemia saab uurida sügavuti,“ ütles Pappel.

Ta märkis, et ülikoolide roll on vaadata pikemat perspektiivi ning hinnata, millised on meie vajadused kümne või kolmekümne aasta pärast. Pappeli hinnangul on see koht, kus ülikool saab avaliku ja erasektoriga parimal moel koostööd teha, rakendusi piloteerida ning erinevaid meetodeid katsetada.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi digiarengu asekantsler Luukas Ilves ütles, et täna on Eesti riik olukorras, kus vajame andmetega tegelemiseks ja infosüsteemide arendamiseks teaduspõhist lähenemist. „Kanname digiriigina vastutust, et teha täna tulevikku suunatud teadlikke otsuseid, mis aitavad luua meie kodanikele vajalikke teenuseid, vähendada bürokraatiat, luua andmetest väärtust ning olla eeskujuks,“ sõnas Ilves.

Ta lisas, et ministeerium on loomas uurimisteemade andmebaasi, kust ülikoolid saavad hankida olulisi uurimisküsimusi ja teemasid. „Kindlasti soodustab konverentsi ellukutsumine ülikoolide omavahelist koostööd, kuna teemad on interdistsiplinaarsed ja kõik osapooled saavad välja tuua oma tugevused,“ leidis Luukas Ilves.

Tallink Spa ja Conference Hotelis toimuval kahepäevasel sümpoosionil saab avaliku ja erasektori tipptegijatelt kuulata põnevaid ettekandeid ning osa võtta valdkonna ekspertide juhitud töötubadest. Teemadest on konverentsil esindatud andmeanalüüs, masinõpe ja tehisintellekt, avatud digiühiskond, küberturvalisus, plokiahela tehnoloogia, digitaalsed kompetentsid ja kultuur ning valitsusasutuste teenuste digitaalne transformatsioon.

Konverentsil astuvad ettekannetega teiste seas üles Robert Krimmer (TÜ), Kai Pata (TLÜ), Olaf Maennel (TalTech), Merja Bauters (TLÜ), Luukas Ilves (MKM), Ahto Truu (Guardtime), Arne Ansper  (Cybernetica), Kelli Turmann (Biotoopia) ja Sylvain Rouri (OVHcloud).

Lisainfo:
Karin Härmat
Turundus- ja kommunikatsioonijuht
Infotehnoloogia teaduskond
Tallinna Tehnikaülikool
tel +372 5886 7397
karin.harmat@taltech.ee

Liis Ollin
Digiriigi arengu osakonna uuringute ja teavituse nõunik
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
+372 715 3418,
liis.ollin@mkm.ee