Uudised / Kuldne Kartul 2022 galal tunnustati asendushoolduse valdkonna parimaid

Eesti Asenduskodu Töötajate Liit (EATL) andis kaheksandat korda välja Kuldseid Kartuleid. Kuldse Kartuli gala toimus 6. aprilli õhtul Tallinnas kinos Sõprus. Sündmuse eesmärk on tunnustada asendushoolduse valdkonna parimaid.

Kokku jagati sel aastal välja seitse Kuldset Kartulit:

  • Noore tegu/panus – Hans Põlluste, Haapsalu Hoolekandekeskus
  • Aasta töötaja Tiiu Kallis, Siimusti Lastekeskus Metsatareke
  • Panus valdkonda – Aive Makko, MTÜ Suunatuli
  • Aasta tegu – kampaania „Laps on pereootel“, Nadežda Leosk, Sotsiaalkindlustusamet
  • Elutöö Sirje Kurik, SOS Lasteküla Keilas
  • Elutöö Urve Hunt, SA Perekodu Viljandis
  • Aasta meeskond  perevanemad Terje Taits ja Ülle Kasuk, Elva Laste- ja Perekeskus

Miks Kuldne Kartul? Kartul on olnud läbi aegade Eesti inimesele tähtis kõhutäide. Samas ei ole ta aga väga hinnatud ega prestiižne toiduaine. Samamoodi on asenduskodude ehk lastekodude töötajad väga olulised inimesed seal kasvavatele lastele, nende töö on keeruline, kuid nad ei ole ühiskonnas alati väga kõrgelt hinnatud ja tunnustatud. Kasvatajad annavad hooleta jäänud lastele ja noortele tagasi turvalisuse ja emotsionaalse stabiilsuse, õpetades neid jälle endast lugu pidama, uskuma oma võimetesse ja elus toime tulema. See protsess on väga vaevarikas ja sageli ei ole tulemused kiiresti märgatavad. Seetõttu on vaja, et meie laste ja noortega töötavad inimesed oleksid hästi hoitud ja koolitatud. Neid on vaja toetada ja innustada, et vältida nende läbipõlemist. Meie lapsed väärivad seda, et nende kõrval olevad inimesed on tunnustatud ning teevad oma tööd uhkusega.

Eesti Asenduskodu Töötajate Liit (EATL) on asenduskodude töötajate moodustatud üle-eestiline mittetulundusühing, mille eesmärk on aidata kaasa asenduskodude laste ja noorte integreerumisele ühiskonda ja tagada neile täisväärtuslikuks eluks võrdsed võimalused teistega.

Tunnustusüritusel tehtud pilte saab vaadata sotsiaalkindlustusameti kodulehelt.