Uudised / Lasteaia liikumisvaldkonna hindamine ja arendamine

Lasteaia liikumisvaldkonna hindamine ja arendamine

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 22. Mai 2023

Laste liikumisoskuste arendamine, kehalise aktiivsuse suurendamine ja selleks võimaluste loomine on lasteaias oluline tegevusvaldkond.

Tartu Ülikooli liikumislabori ja Tervise Arengu Instituudi koostöös valminud juhendmaterjalile Lasteaia liikumisvaldkonna hindamine. Töövahend lasteaiale lisaks on lasteaiaperele loodud hindamiseks kasutajasõbralikud vormid, mis aitavad hindamistulemusi kokku võtta, analüüsida ja tegevusi planeerida, need saab omale alla laadida Wordi dokumendina ja Exceli failina.

Töövahend aitab lasteaiaperel keskkonda hinnata kuues valdkonnas:

1. töötajaskond ja koostöö;
2. aktiivne vaba mäng;
3. keskkonna kujundamine;
4. õppimine liikumise kaudu ja istumisaja vähendamine;
5. aktiivne lasteaiatee;
6. organiseeritud liikumistegevus (liikumistunnid).

Hindamistulemuste analüüsimine aitab üheskoos läbi mõelda, kuidas toetatakse lasteaias laste liikumist, millised on selleks võimalused ja mida on vaja veel arendada.

Tervise Arengu Instituudi ja Tartu Ülikooli liikumislabori koostöös toimus 19. aprillil 2023 Veebivunk „Kuidas toetada lasteaias laste liikumist süsteemselt ja läbimõeldult“, kus räägiti laste liikumise olulisusest, tutvustati eelkooliealiste laste liikumissoovitusi, lasteaia liikumise valdkonna hindamisvahendit ja jagati lasteaedade kogemust hindamisel. Üritusel osales üle 200 lasteaia töötaja (direktorid, õppejuhid, õpetajad, liikumisõpetajad jm).