Uudised / Kuula põnevaid taskuhäälinguid vaimse tervise teemal

Kuula põnevaid taskuhäälinguid vaimse tervise teemal

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 04. Detsember 2023

Kuulata saab kahte põnevat taskuhäälingut vaimse tervise teemal, kus külalisteks on Tervise Arengu Instituudi vaimse tervise eksperdid:

Kuigi COVIDi-aeg aitas normaliseerida stressist, ärevusest ja depressioonist rääkimist, on meil ühiskonnas veel pikk tee minna sõltuvusprobleemide tabudest vabastamisele. Eelkõige on olulised pikaajalise mõjuga ennetustegevused, näiteks haridusasutustes saame panna aluse headele eluoskustele, et noored oskaksid teha häid otsuseid igapäevaelus ja suhetes. Erasektoril on võimalus panustada vaimse tervise ennetustegevustesse nii mõjukate algatuste toetaja kui ka igapäevaselt tööandjana head keskkonda luues.

Praxise podcast’ide sarja kolmandas osas räägivad vaimse tervise väljakutsetest ja lahendustest Kristina Siimar Taavet+Sten Tulevikufondist, Praxise analüütik Maris Vainre ning Tervise Arengu Instituudi valdkonnaülese ennetuse juht Karin Streimann. Saadet juhib Brent Pere.

  • Storiesforimpact'i podcast: eelarvamused ja müüdid vaimsest tervisest

        - Miks on suurepäraste valikute rohkus palju suurem noorte vaimse tervise riskitegur kui Eestis paljukirutud „edukultus“?
        - Kas enda lohutamine lausetega nagu „Kuskil on kellelgi veel hullem!“ on masenduse imeravim või hoopis olukorra eest põgenemine?
        - Miks võib laialt kasutatav võrdlus luumurru ja depressiooni vahel osutuda otsekui kahe teraga mõõgaks?
        - Mis on olemuslikud ühisjooned depressiooni ja haiguste nagu kõrgvererõhutõve ning 2. tüüpi diabeedi vahel?
        - Miks võib osutuda hommikusöögilauas probleemiks, kui pereliige on tänu vaimse tervise spetsialistile vabanenud oma haiglasest rotihirmust?
        - Räägime ka isiklikust vs kollektiivsest vastutusest vaimse tervise väljakutsetega toimetulekul, ravimeid puudutavatest uskumusest ja selle mõjust ravi tulemuslikkusele ning paljust muust.

Vestlevad afektiivpsühholoog ja Tartu Ülikooli psühholoogia instituudi kaasprofessor Andero Uusberg ning psühholoogiadoktor ja Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Kenn Konstabel.