Uudised / TAI kutsub ühinema „Septembris ei joo“ algatusega ja võtma alkoholist puhkust

Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Tervisekassa kutsuvad ka sel aastal inimesi liituma eeskujuga ning osalema üleskutses „Septembris ei joo“. Kampaania eesmärk on julgustada inimesi alkoholist puhkama ja veenduma, et pausi pidamine teeb head nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele ning alkohol ei pea olema igapäevaelu osa.

TAI ja Tervisekassa toetavad ning innustavad teavitusega kõiki, kes varasemalt on algatuses osalenud ja kutsuvad nii eraisikuid, sõpruskondi kui ka organisatsioone pöörama tähelepanu sellele, et lõõgastuda ja rõõmupakkuvaid tegevusi saab nautida ka ilma alkoholita. „Septembris ei joo“ algatusega liitumine annab hea võimaluse vaadata üle oma käitumismustrid,  võtta aega iseendale ja lähedastele ning turgutada sel viisil oma füüsilist ja vaimset tervist.

2022. aastal TAI tehtud uuringu „Elanikkonna hoiakud ja arvamused alkoholi tarvitamisest“ andmetel on Eestis 43% 16–64-aastastest alkoholitarvitajatest pidanud elu jooksul teadlikult tarvitamises tavapärasest pikemaid pause, sh oli viimase 12 kuu jooksul seda teinud 22% tarvitajatest. 35% alkoholi tarvitavate inimeste jaoks oli pikim alkoholivaba paus kuni üks kuu, 31% inimeste jaoks kaks kuni kuus kuud. Pausi pidamise põhjustena tõid inimesed eelkõige välja enda teadlikku otsust mitte juua ja tervislikke põhjuseid, kuid nimetati ka „Septembris ei joo“ algatust, kellegi eeskuju ja lähedaste survet. Need andmed kinnitavad, et suurel osal inimestest on olemas soov ja valmidus mõneks ajaks alkoholist loobuda.

TAI uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja Anneli Sammel toob välja, et alkoholist puhkamisel on palju positiivseid mõjusid: „Üks alkoholivaba kuu võib parandada enesetunnet ja elukvaliteeti märkimisväärselt ning aidata vähendada tarbitavaid alkoholikoguseid ka edaspidi. Tihti ei ole alkoholitarvitamine muud, kui sissejuurdunud harjumus, mida on lihtsam muuta teades, et alkoholitarvitamisest peavad samal ajal pausi ka paljud teised. Eelmisel aastal liitus aktsiooniga juba üle 60 000 inimese.“

TAI andmetel on viimase 10 aastaga alkoholi mittetarvitavate täiskasvanute osatähtsus vähehaaval suurenenud. Kui 2012. aastal oli täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu kohaselt alkoholi mittetarvitajaid 9%, siis 2022. aastal oli see näitaja 16%. Mida vähem alkoholi elu jooksul tarvitada, seda suurem on tõenäosus püsida kauem terve ja vältida mitmesuguseid kroonilisi haigusi hilisemas eas.

„Julgustame inimesi „Septembris ei joo“ algatusega liituma, et saada teada, milline on enesetunne ilma pikemat aega alkoholi joomata. Alkoholist pausi võtmine on kasulik kõigile, olenemata sellest, kui palju keegi alkoholi tarvitab. See on oluline samm enesest hooliva eluviisi poole,“ sõnas Sammel.

Pikema pausi tegemine alkoholist on tõendatult seotud mitme positiivse mõjuga. Näiteks aitab alkoholist loobumine kaasa tervisliku kehakaalu säilitamisele või saavutamisele, sest paranevad toiduvalikud ja suureneb motivatsioon olla füüsiliselt aktiivne. Alkohol on olemuselt depressant, mistõttu sellest loobumine aitab parandada meeleolu ja vähendada ärevust, samuti paraneb une kvaliteet, mälu ja keskendumisvõime. Need on vaid mõned näited positiivsetest muutustest, mis aitavad suurendada enesega rahulolu ja heaolutunnet.

„„Septembris ei joo“ annab võimaluse üksteist inspireerida ja toetada inimesi oma tervise eest seisma. Inimesed kogevad algatusega liitudes omal nahal alkoholist loobumise positiivseid mõjusid ja saavad olla eeskujuks teistelegi,“ sõnas Sammel.

Tervise Arengu Instituut on „Septembris ei joo“ teavitustegevusi viinud ellu alates 2017. aastast. Möödunud aastal võttis sellest osa hinnanguliselt 60 250 inimest, mis on kõigi aastate rekordarv. Viimase seitsme aasta jooksul on kahekordistunud inimeste arv, kes peavad pausi 12 kuu jooksul. Aktsiooniga on kutsutud liituma kõik, olenemata sellest, millised on nende varasemad alkoholitarbimise harjumused ja kogused.

„Septembris ei joo“ algatust rahastab Tervisekassa.

Lisainfo: www.alkoinfo.ee

SEJ 24