Blogi / Konverents toob vaimse tervise olukorra ja praktikad nähtamatust nähtavaks

Täna toimuval tervisedenduse virtuaalkonverentsil „Vaimne tervis – nähtamatust nähtavaks“ antakse ülevaade vaimse tervise olukorrast. Räägitakse väljakutsetest ning arutletakse selle üle, kuidas vaimset tervist toetada ja parandada.

Elu jooksul kogeb vaimse tervise probleeme iga teine inimene ning arvatakse, et aastaks 2030 on vaimne tervis kujunenud suurimaks rahvatervise probleemiks maailmas. Tervise Arengu Instituudi (TAI) läbiviidud Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust näeme, et vaimse tervise probleemid noorte hulgas on viimasel kümnendil kasvutrendis. „Koroonakriisi tõelist mõju vaimsele tervisele saame hinnata alles lähiaastatel, kuid vaimse tervise edendamisse ja probleemide lahendamisse peame senisest enam panustama kohe,“ selgitas Tiia Pertel, TAI tervise ja heaolu edendamise keskuse juht.

Konverentsi avavad vestlusringiga „Kuidas vaimne tervis saaks Eestis nähtamatust nähtavaks“ Eesti Noorte vaimse tervise liikumise esindaja Hedvig Madisson, sotsiaalminister Tanel Kiik ja Eesti Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane.

Avasessioonis annab erinevatel uuringutel tuginevalt Eesti inimeste vaimsest tervisest ülevaate Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask. „Vaimne tervis on oluline üle terve inimese elukaare, kuid igas elukaare etapis on omad väljakutsed kohanemisele. Praegu jääb andmetest silma, et keerulisem on olukord noortel täiskasvanutel,“ selgitas Sisask.

Sotsiaalministeeriumi eestvedamisel on laiapõhises koostöös valmimas vaimse tervise roheline raamat, mida tutvustab Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse. „Vaimse tervise rohelise raamatu eesmärk on visandada tulevikuvisioon vaimse tervise valdkonna arendamiseks ning toetada vaimse tervise senisest suuremat väärtustamist Eestis,“ ütles Maris Jesse. „Dokument annab lähtealused valdkonna edasiseks suunatud arenguks, keskendub ennetusele ja õigeaegsele abile ning pakub esmaseid lahendusi.“

Elukaareülese vaate vaimse tervise edendamise ja kaitse põhimõtetest, COVID-19 mõjust vaimsele tervisele ning Euroopa innovaatilistest ja tulemuslikest kogemustest jagab Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa Regionaalbüroo vaimse tervise programmijuht dr Dan Chisholm.

Vaimne ja füüsiline tervis, heaolu ning igapäevaelu kvaliteet on omavahel väga tugevas seoses. Haigekassa juhatuse esimehe Rain Laane sõnul on Haigekassa jaoks vaimse tervise edendamine üks prioriteetidest. „Lisaks igapäevasele vaimse tervisega seotud ravi rahastamisele teeme pikaajalist koostööd Peaasi.ee veebikeskkonna vedajatega. Nemad töötavad iga päev selle nimel, et tõsta ühiskonnas teadlikkust vaimsest tervisest ja selle esmaabist,“ ütles Laane. Hea vaimse tervisega inimene on lähedastega heades suhetes, õppimises ja töös saadab teda edu, ta tuleb hästi toime igapäevaelu pingetega ning on võimeline aktiivselt ühiskonda panustama.

Paralleelsessioonides tutvustatakse vaimse tervise edendamise, vaimse tervise probleemide varase märkamise ja häbimärgistamise vähendamise võimalusi kogukondades. Keskendutakse nii vanemluse toetamisele, eakate üksilduse ennetamisele, vaimse tervise toetamisele koolis. Samuti vaimse tervise huvikaitsele kui ka vaimse tervise probleemidega inimeste märkamisele ja toetamisele läbi vaimse tervise esmaabi haridusasutuses, töökohal ja kogukonnas.

Konverentsile eelnevalt ja selle ajal on kõigil võimalik tutvuda vaimse tervise teemaliste uurimustööde ja heade praktikatega e-postrite näol siin.

Konverents toimub eesti keeles ja viipekeeles ning avasessioon ka inglise keeles.

Jooksvat infot konverentsi kohta ja ajas täieneva konverentsikava leiate siit. Konverentsi otseülekannet on võimalik jälgida Postimehest veebist. Kõik konverentsiga seotud materjalid – sessioonide salvestused, ettekanded ja e-postrid saavad hiljem järelevaadatavateks Terviseinfo veebis konverentsi alalehel.

Konverentsi korraldavad Tervise Arengu Instituut, Eesti Haigekassa, Sotsiaalministeerium, Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon (VATEK), Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool ja Maailma Terviseorganisatsiooni esindus Eestis.