Blogi / Hea puhkuse retsept

Hea puhkuse retsept

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 02. September 2021

Kätte on jõudmas kauaoodatud suvepuhkuste aeg – aeg, mil energiat koguda ja akusid laadida, et tööpõllule värskena naasta. Mõtleme ikka ja jälle, kuidas mahutada puhkusesse ära hulgaliselt tegevusi ja toimetusi. Kuidas puhata nii, et puhkus oleks taastav nii kehale kui ka vaimule?

s migaj b2qszO9C7sw unsplashHea puhkuse meelespea

Olenemata sellest, kas veedate oma puhkuse Eestis või välismaal, on puhkuse eesmärk eelkõige vaimne ja füüsiline taastumine. Stressitekitavatest olukordadest vabanemine, tavapärasest erinevad tegevused või teistsugune keskkond on olulised taastumisel ja annavad võimaluse koguda uut energiat.

Puhkus enne puhkust

Puhkuse täielikuks nautimiseks tuleks enne puhkama asumist (minekut) võtta paar vaba päeva. See aitab töömõtetest varakult vabaneda ja end puhkuseks ette valmistada.

Võtke rahulikult

Püüdke argirutiini vastaselt hoiduda iga päeva planeerimisest ning laske ajal lihtsalt spontaanselt ja kiirustamata kulgeda. Plaane tehes vältige end tegevustega üle koormamisest ja ärge kuhjake neid üksteise otsa. Vastasel juhul peate ikka kogu aeg kiirustama ja ajakavast kinni pidama, nii ei jää kokkuvõttes lõõgastumiseks aega.

Aktiivne puhkus

Kuigi füüsiline aktiivsus vabastab endorfiine, mis tõstavad tuju ja annavad lisaenergiat, pidage siiski meeles, et aktiivne puhkus kulutab ka palju energiat ning võib olla väsitav. Kui tegutsemist saab palju , võtke vahepeal aeg maha – lugege raamatut või tehke midagi üksnes iseendale. See on siiski puhkus ja saate ise valida, kuidas seda veeta.

Nutiseadmete kasutuse minimeerimine

Kasutame oma igapäevaelus aina rohkem erinevaid nutiseadmeid. Sageli on ka meie isiklikus nutiseadmes tööga seonduvaid äppe või programme. Puhkuse ajal oleks soovituslik seda rutiini muuta, piirata nutiseadme kasutamist; vaigistada tööga seotud märguanded, sõnumid ja saabuvad kirjad. Kui tõesti peate oma e-postil silma peal hoidma, määratlege selged piirid ja tehke seda näiteks üks kord päevas poole tunni jooksul. Lähemalt kirjutasime minimeerimise võimalustest ühes varasemas Tervisekalendri postituses.

Magage piisavalt

Võite avastada, et vajate rohkem und. Inimesed leiavad vahel, et puhkus pole magamiseks. Kui aga tunnete selleks vajadust, siis puhkuse ajal ongi võimalik nii ette kui ka tagantjärele magada, kui selleks vähegi vajadust tunnete. Järgige kindlasti tervislikke magamisharjumusi: veenduge, et tuba oleks õhutatud ja võimalikult pime, vältige hilist söömist ning kofeiini. Toetamaks head ja rahulikku und, piirake ka enne uinumist paar tundi nutiseadmete kasutamist. Selle asemel tehke enne magamaminekut midagi, mis rahustab ja lõõgastab – kuulake mõnusat muusikat, tehke väike jalutuskäik värskes õhus või lugege raamatut.

Võtke endale iga päev teadlikult aega magamiseks ja taastumiseks. Ka väike, pooletunnine uinak keset päeva võib teha palju head.

Mediteerige ja lõõgastuge

Teadveloleku ja lõdvestusharjutustele pööratakse endiselt üsna vähe tähelepanu, kuid nendel on tegelikult väga suur mõju. Need aitavad maandada ärevust ja pingeid ning laevad keha uue energiaga, toovad rahustavaid mõtteid. Võtke endale igapäevaselt aega, et olla veidi aega vaikuses. Proovige näiteks Vaikuseminutite mobiilirakendust, kuhu on koondatud erinevad harjutused enda teadveloleku oskuste arendamiseks.

Kus puhata?

Puhkamisvõimalusi ja -viise on mitmeid: aktiivne puhkus looduses või matkarajal, lõõgastav spaapuhkus, koos pere ja sõpradega kodus või suvekodus aja veetmine. Ka välismaale reisimine puhkuse ajal on eestlaste seas aastatega märkimisväärselt kasvanud. Mõistagi on olukord viimase aasta jooksul drastiliselt muutunud ning tavapärase välisreisi planeerimisel tuleb nüüdses olukorras arvesse võtta sihtriikides kehtivaid piiranguid ja reegleid. Kui aga siiski soovite nautida lõunamaa päikest, rutiinimuutust ja keskkonnavahetust, siis võtke kindlasti aega planeerimiseks ja ettevalmistuseks. See tagab sujuvama reisi ja stressivabama puhkuse.

Samuti pidage meeles, et rutiini tagasitulek võib osutuda keeruliseks. Vältimaks puhkuselt otse tööpostile naasmist, korraldage puhkus nii, et jõuaksite kodumaale tagasi mõned päevad varem. Nii saate rahulikult reisistressi seljatada ja endale veel lisaaega pühendada.

Kui pikk peaks olema puhkus?

Tööandjal on õigus puhkusele mineku aega määrata, võttes seejuures arvesse töötaja mõistlikke soove. Kui töötaja soovib võtta puhkust välja osade kaupa, tuleb see enne tööandjaga kokku leppida, kuid tööandjal ei ole kohustust jagada põhipuhkust lühemaks kui seitsmepäevasteks osadeks. Puhkuse eesmärki arvesse võttes on oluline, et töötaja puhkaks, mistõttu ei tohi üks osa puhkusest olla lühem kui 14 kalendripäeva.

Allikad: