Blogi / Alkoholitarvitamise häire – TAI ootab tervishoiutöötajaid ennast täiendama

Alkoholitarvitamise häire – TAI ootab tervishoiutöötajaid ennast täiendama

  • Autor:Jane Alop, Tervise Arengu Instituudi ekspert
  • 27. Detsember 2017

Eestis on hinnanguliselt kolmandik täiskasvanutest alkoholi liigtarvitajad. See tähendab, et nad joovad rohkem, kui on madala riskiga tarvitamise piir ehk naised joovad enam kui 5,27 ja mehed enam kui 10,54 liitrit puhast alkoholi aastas. Neist ligikaudu kolmandikul on alkohol juba põhjustanud erinevaid tervisehäireid ja alkoholitarvitamise häirega patsienditest on omakorda umbes kolmandik alkoholist sõltuvuses. Perearstide ja -õdede roll alkoholitarvitamise häire äratundmises ja ravis on otsustav – perearst on võtmeisik, kes saab ja ka peab ise väga palju ära tegema.

Kuni viimase ajani on peetud sõltuvuse, sealhulgas alkoholisõltuvuse, ravi psühhiaatri ainuõiguseks. Tänaseks on see seisukoht põhjendamatu ja ebarealistlik. Sõltuvuse gradatsioonis on mitu astet ja selle raskeim vorm - vaimne, füüsiline ja sotsiaalne degradeerumine, puudutab vaid väikest osa alkoholisõltuvuse diagnostilistele kriteeriumitele vastavatest inimestest. Meie aja sõltlased on sotsiaalselt toimetulevad ja ühiskonnas tunnustatud, kuniks haigus jõuab viimasesse faasi. Enamasti eelneb sellele aastatepikkune periood alkoholi liigtarvitamist, põhjustades inimesele muuhulgas depressiooni, ärevust ja mitmeid kehalisi haiguseid.

Nende hädadega pöördub patsient esmalt perearsti poole, kes meie tervishoiukorralduse kohaselt peab raviga tegelema ja kellel on ka vajalik väljaõpe. Kõrgenenud vererõhk, alanenud meeleolu, unehäired ja ärrituvus – need on sümptomid, mille ilmnemisel peaks perearsti peas hakkama helisema kellukesed küsimusega „miks?“. Arvestades alkoholi liigtarvitamise levimust oleks loogiline veenduda, kas konkreetse patsiendi puhul saab sümptomite põhjusena välistada alkoholi.

Alkoholitarvitamise häire ravijuhendi soovituste kohaselt tuleks alkoholi liigtarvitava patsiendi edasisuunamist eriarstiabisse kaaluda vaid juhul, kui tegemist on raskete kaasuvate haigustega, tüsistunud või kaksikdiagnoosiga patsiendiga. Hoolimata sellest, et alkoholitarvitamise häire on Eestis laialt levinud, on statistiliselt vastavate patsientide arv nimistu kohta liiga väike, et arstil tekiks piisavalt suur kogemus raskemate juhtudega tegelemiseks. E-konsultatsioon psühhiaatriga aitab edasisuunamise vajalikkuses selgust saada. Aga vastutus haiguse alguse tuvastamiseks ja raviks lasub perearstil, kellest paljud on ülekoormuse tõttu täna ise läbipõlemise piiri peal.

Just perearstide ja nende asendamatute abiliste pereõdede töö kergendamiseks on Tervise Arengu Instituut alates 2016. aastast pakkunud peamiselt Tallinnas ja Tartus, aga ka Viljandis, Paides, Rakveres ja Põlvas koolitusi, mille eesmärgiks on õpetada üldarstiabis rakendatav tõenduspõhine meetod kiireks alkoholi liigtarvitamise tuvastamiseks ja patsiendile esimeste soovituste andmiseks. Soovitan kindlasti leida see aeg, et tulla tasuta koolitusele, kus saab kahe päevaga omandada tõenduspõhise tehnika alkoholi liigtarvitamise varajaseks avastamiseks. Lisainfo koolituste kohta

Koolitusele tulles on perearstide esimene küsimus enamasti: kuhu alkoholi liigtarvitaja edasi suunata? Puudub vaimne valmisolek ise selle patsiendiga tegeleda. Sellise hoiaku tekkimisel on ajaloolised juured meedikute koolituses, täpsemalt selle puudulikkuses. Täna on Tartu Ülikooli psühhiaatria valdkonna õppetool koostanud põhjaliku alkoholitarvitamise häiret käsitleva täiendkoolituse programmi arstidele, õdedele ja psühholoogidele. Kahepäevase koolituse käigus antakse praktikule ülevaade häire olemusest ja kaasaegsetest ravimeetoditest, mida saab rakendada nii üld- kui ka eriarstiabis. Osalejatel on võimalus kuu aega pärast loenguid arutada seminaris oma ravijuhtumeid ja õppida tippspetsialistide kogemusest. Lisainfo alkoholitarvitamise häire käsitluse koolituste kohta

Üks võimalus saada teemast suhteliselt lühikese aja jooksul piisav ülevaade hiljem detailidesse süvenemiseks on „Kainem ja tervem Eesti“ raames korraldatav iga-aastane tervishoiutöötajate konverents. 11. jaanuaril Tallinnas toimuva konverentsi fookuses on kaksikdiganoosiga patsientide ravivõimalused üld- ja eriarstiabis. Eraldi sessioonil tutvustavad alkoholitarvitamise häire ravikeskustes töötavad õed oma tööd, et ravile suunajad saaks patsienti julgustada. Eesti spetsialistide ettekandeid täiendavad oma teadmiste ja pikaaegsete kogemustega Suurbritannia psühhiaater, kliiniline psühholoog ja sõltuvusele spetsialiseerunud õde. Konverents on tasuta. Lisainfo konverentsi kohta.