Blogi /
Blogi
Pühapäeval on ülemaailmne tuberkuloosipäev – Eestis haigestus mullu 146 inimest
- Autor:Tervise Arengu Instituut
- 22 Märts 2019
Pühapäeval, 24. märtsil tähistatakse kogu maailmas tuberkuloosi vastu võitlemise päeva. Euroopas diagnoositakse tuberkuloos igas tunnis kolmekümnel inimesel.
Emakeelepäeva puhul. Läbi lillede
- Autor:Tervise Arengu Instituut
- 14 Märts 2019
Emakeelepäevaga seoses tasub mõelda sellele, kuivõrd rikas on meie keel. Kasvõi selle kirjatüki pealkiri, mis selgitab lahti fraseologismide olemuse, sisaldab fraseologismi. Kes ei tea, mida tähendab fraseologism, siis see on millegi ütlemine teiste (tihti asjasse üldse mitte puutuvate) sõnadega või ülekantud tähendusega.
VEPA otsib käitumisoskuste mängu mentoreid
- Autor:Tervise Arengu Instituut
- 25 Veebruar 2019
VEPA Käitumisoskuste Mäng kuulutab välja avaliku konkursi, et leida 2019/20 õppeaastaks programmi uusi eesti ja vene keelseid mentoreid, kes aitaksid toetada õpetajaid VEPA programmi rakendamisel.
Eelinfo. Tervisedenduse konverents 2019: Kuidas loome tervist toetavat keskkonda
- Autor:Tervise Arengu Instituut
- 11 Märts 2019
Tänavune Tervisedenduse konverents toimub 4. juunil Tallinnas Kultuurikatlas ja konverentsi keskmes on tervist toetava elukeskkonna kujundamine.
Tervislik töölõuna
- 14 November 2022
Töölõuna puhul on meil enamasti valida kolme võimaluse vahel:
- süüa söögikohas, mis asub töökohas või selle lähedal
- tellida toit töökohale
- võtta oma valmistatud toit kodust kaasa (ja seda vajadusel/võimalusel töökoha köögis/puhkeruumis soojendada)
- osta toit poest kaasa (ja seda vajadusel/võimalusel töökoha köögis/puhkeruumis soojendada)
Igal variandil on omad eelised, mõni on taskukohasem, mõni mugavam. Toitumisteadlaste soovitusel peaks lõunasöök aga kindlasti olema soe söök ning selle energiasisaldus võiks moodustada 25–35% päevasest energiavajadusest.
Mida saab teha töökohal?
Kui töö on korraldatud mitmes vahetuses, peaks puhkepauside kavandamisel arvestama ka välja kujunenud ning füsioloogiliselt sobivaid söögiaegu. Näiteks õhtuse vahetuse töötajate puhul võiks arvestada , et hea aeg söömiseks on ajavahemikus 19–20. Öise vahetuse töötajate pauside puhul tuleks aga meeles pidada, et nende puhul oleks sobivaim aeg hommikusöögipausiks kella 6 paiku.
Parim ajavahemik lõunasöögi söömiseks on 12–14 vahel. Korraldage töö sel moel, et inimesed saaksid oma lõunasöögi süüa just selles optimaalses ajavahemikus.
Kui töökohal on kohapeal oma toitlustaja, siis seiske hea selle eest, et salativalik oleks mitmekesine ning seda saaks ise tõsta nii palju kui on soov. Salatit võiks olla võimalik ka kaasa võtta. Hind peaks olema soodne või sisalduma prae hinnas.
Iga päev võiks menüüs olla rohkelt köögivilju sisaldavaid roogi, mis on oma hinnalt teistest roogadest soodsamad. Leib (soovitavalt täistera-, rukki- või seemneleib) võiks olla tasuta. Joogivaliku osas võiks põhirõhk olla veel (soovituslikult tasuta) piimatoodetel ja mahlal. Magustoitude osas eelistada puuvilju-marju ja värskeid salateid neist või vähese suhkruga valmistatud puuviljadel-marjadel, piimatoodetel või teraviljatoodetel põhinevaid roogi.
Mida saab teha ise?
Lõunasööki planeerides tuleks meeles pidada, et toitumine on tervik - paralleelselt peaks arvestama valikuid hommiku- ja õhtusöögi osas, energiavajadust ja liikumise osatähtsust päevas, piisavat põhitoitainete tasakaalu. Sööge nädala lõikes mitmekesiselt, katsetades aeg-ajalt täiesti uusi köögi- ja puuvilju ning erinevaid roogi.
Lõunasööki ise komplekteerides tuleks jälgida, et saadakse vajadusele vastavalt energiat – seega võiks praele lisaks süüa leiba ja puuvilja, kuid lahjema supi juurde võib lisaks leivale võtta ka mõne magustoidu. Teraviljatooted ning puu- ja köögiviljad ja marjad sisaldavad kiudaineid, mis aitavad kaasa täiskõhutunde tekkimisele ning aitavad hoida seedimist korras.
Ostes aga ainult köögivilju, toorsalatit, puuvilju ja/või võileivamaterjali, võib sellest korralikuks lõunasöögiks liiga väheks jääda.
Magustoiduks tuleks eelistada puuvilju ja marju, hästi sobib ka väike tops maitsestamata jogurtit või kohupiima, millele lisage värskeid, külmutatud või kuivatatud suhkrustamata marju-puuvilju, kama, kaerahelbeid vms.
Ükskõik, kas sööd väljas või paned ise omale lõuna kokku, võiksid teha seda võimalusel vastavalt taldrikureeglile.
Taldrikureegel:
- erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust
- põhitoit, nagu kala, kana või (linnu)liha võiks moodustada umbes veerandi
- lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid vms ülejäänud veerandi
Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust.
Lõpetuseks, lõunasööki vahele jätta ei ole hea mõte. Kui seda juhtub sageli, vähendab see nii energiataset kui ka töövõimet ja suurendab vastuvõtlikkust haigustele. Lisaks oht süüa kaotatu järgmise toidukorraga tasa ning enamgi veel. Toitumine läheb tasakaalust välja ja tekib risk ülekaalule.
Lisalugemist:
www.terviseinfo.ee/et/toitumissoovitused
www.toitumine.ee
www.nutridata.ee
Veel artikleid...
-
-
Saada kiri: terviseinfo@tai.ee